Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges historiska skuld ökar

Annons

Sverige har genom historien alltför ofta gett stöd till despotiska regimer. De givarkonferenser som Sverige ordnade förra veckan för södra Libanon och Gaza främjar makten för dem som regerar där: Hizbollah och Hamas. Många har flytt, även till Sverige, från dessa iranstödda islamistiska terrororganisationer som vill utplåna Israel och införa sharialagar.

Vari består de senaste årens positiva demokratiska utveckling för södra Libanon? Hizbollah har sedan 2001 under överinseende av FN fått ta makten i området, har tillåtits frakta in avancerade vapen från Iran och Syrien, har under byar med skolor och bostäder byggt bunkrar med vapenförråd och nät av luftkonditionerade tunnelsystem.

Som medlem i Sveriges kristna socialdemokrater undrar jag varför vår ordförande Peter Weiderud inte vill uppmärksamma de kristnas situation i södra Libanon? Till exempel den grupp kristna bybor på 27 personer som den 15 juli sökte skydd hos FN, men avvisades. 23 av dem dödades. Hizbollah försökte sedan använda detta som propaganda genom att svepa in de dödas kistor i Hizbollah-flaggor.

Varför protesterar vi inte mot att allt fler kvinnor utsätts för de grymma sharialagarna, mot att barn och kvinnor utnyttjas som "mänskliga sköldar", mot att de värvas genom att terrororganisationerna även idkar välgörenhet och driver skolor och sjukhus?

Hur många av de "1 200 libaneser" som dödades var civilklädda Hizbollahkrigare?

Skillnaden i antalet drabbade i Libanon och Israel beror inte på "oproportionerligt våld", utan på att Hizbollah använder barn och civila som "mänskliga sköldar" framför militära mål. Hizbollah bryter därigenom mot Genèvekonventionen. Att de hade civila israeler som mål när de besköt Israel med fyra tusen katjusjaraketer, som innehöll tusentals metallfragment för att orsaka största möjliga skada, är också brott mot krigets lagar.

Israel försöker däremot skydda sin befolkning. Mer än en miljon israeler flydde från norra Israel eller bodde i skyddsrum under kriget.

Att påstå att det är Israel som ska "toppa skulduppbyggnaden och börja återbetalningen" och "öka fredliga lösningar" är bisarrt eftersom det är Israel som ständigt blir angripet och både Hamas och Hizbollah har som klara mål att utplåna den enda demokratin i området.

Vilka "fredliga lösningar" har Hizbollah och Hamas erbjudit Israel?

Södra Israel angreps med hundratals raketer från Gaza efter att Israel lämnat området. I norr har bostadsområden beskjutits med raketer av Hizbollah efter att Israel lämnade Libanon 2001 och Hizbollah kidnappade och dödade soldater i Israel. Hur skulle Israel ha reagerat "proportionerligt" för att få stopp på dessa angrepp?

Vad kommer att hända om demokratier som USA och Israel förlorar kampen mot terrororganisationerna? Vill vi i stället för USA som stormakt ha den arabisk-muslimska världen, terrororganisationerna, eller Kina?

Genom Sveriges, EU:s och FN:s direkta och indirekta stöd ges dessa tre nu vind i seglen. Vi får inte reflexmässigt och i historisk okunnighet skandera med i kören mot USA och Israel i alla lägen!

Om vi i Sverige inte vågar ifrågasätta terrororganisationer utan bara ger efter och har dörrarna öppna som tillflyktsort för dem, är det vi själva som har ansvar för hur framtiden blir för våra barn.

Maria Werme

Vi får inte reflexmässigt och i historisk okunnighet skandera med i kören mot USA och Israel i alla lägen, skriver Maria Werme i en replik på Peter Weideruds artikel den 31 augusti

Hizbollahkrigare begraver en stupad kamrat.

Foto: Pressens bild

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons