Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svikna ungdomar slår tillbaka"

Annons

Svikna ungdomar slår tillbaka.

Rosengård, Biskopsgården, Gottsunda, Västerås. Överallt slår svikna ungdomar tillbaka mot ett samhälle som övergett dem. Hur kunde det bli så?

Egentligen har det inte varit frågan om utan när detta skulle ske. Här har samhället konsekvent följt Tomas Idergaards och Timbros recept i decennier och nu ser vi resultatet.

Föreningar och studieförbund har hjälplöst kunnat se hur oförstående kommunpolitiker har dragit ner på bidragen till organisationernas verksamhet. Föreningsuppdraget har förvandlats från en verksamhet där man kunnat verka i civilsamhället till en kamp för att överleva till nästa år.

Skolan har inte kunnat möta ungdomars behov till den grad att ett stort antal elever går ut i livet utan den plattform som är nödvändig för att kunna ta steget in i vuxenlivet. Föreningsgårdar har lagts ner och fältassistenterna reducerats till en udda yrkesgrupp. I den vanmakt som då uppstår, kan det ske som vi nu har sett: skolor bränns ner och bilar och butiker vandaliseras.

I ett lokalsamhälle med ett brett stöd till föreningslivet hade detta inte behövt vara möjligt. Också miljonprogramområden hade kunnat stå upp stolta och lockat människor till sig om bara politiken hade haft förmågan att se bortom nästa bokslutstillfälle. I stället har ordet kärnverksamhet blivit till ett mantra och inte ens den har man lyckats sköta.

Alla talar väl om det ideella föreningslivets och folkbildningens betydelse för att minska klyftor och stärka demokratin. Det är dags att visa det i handling också. Stärk stödet till den ideella sektorn. Det tillsammans med en skola där alla, även praktiska begåvningar har en chans, kan återge svikna ungdomar självkänsla och hopp.

Ett starkt föreningsliv och starka folkbildningsorganisationer med resurser att verka i lokalsamhället ger ett tryggare samhälle att bo i. I ett starkt civilsamhälle tror även ungdomarna på en bättre framtid.

Tomas Aronsson Ulf Uebel

Ordförande

Västmanlands länsbildningsförbund

Ulf Uebel

Ordförande

Stockholms läns bildningsförbund

Åke Göransson

Ordförande

Uppsala läns bildningsförbund

Helen Wolter

Ordförande

Länsbildningsförbundet Sörmland

Lars Berge-Kleber

Ordförande

Örebro läns bildningsförbund

Göran Lundström

Ordförande

Bildningsförbundet Östergötland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons