Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synd att skolorna inte har råd

Annons

I en debattartikel av Kenneth Winbergh och Christer Haglund den 13 april framstod det som om jag inte tycker det vore bra att modernisera skolans datorer och tillhörande utrustning.

Det är klart att jag tycker det, och jag tror att både läsarna av min artikel och författarna till den ovan nämnda artikeln mycket väl förstår det. De har inget för att försöka missleda läsarna.

Det stora problemet är att skolorna inte har och inte får extra pengar till datorer. Pengarna räcker bara till ett fåtal datorer till eleverna.

Vi byter mer än gärna ut gamla datorer, men när det knappt finns pengar till nya är de gamla datorerna bättre än inga alls. De gamla datorerna får skolorna dock inte behålla längre.

I artikeln nämns att det finns grupper på skolorna som gör en analys av hur många datorer som behövs. Det är lovvärt, men det jag efterlyste var att skolfolk skulle få vara med och utforma hur datorerna ska användas och vilket behov av service och utrustning som finns.

Det verkar dock som om Proaros med Konsult och service för länge sedan har bestämt sig för en lösning som skolorna bara har att rätta sig efter. De grupper på skolor som jag känner till, sysslar bara med den föga stimulerande uppgiften att undersöka hur många datorer som de ska ta bort, eftersom de inte har råd att hyra de nya datorerna och inte får behålla de gamla.

Ett annat problem är att speciellt elevernas datorer behöver service på plats. Fjärrsupport förslår inte långt i det fallet. Skolorna vill också ha en viss kontroll över elevernas datoranvändning, för att stävja trakasserier och besök på olämpliga sajter.

Den möjligheten försämras om all internettrafik bara kan avläsas centralt.

Vidare är det önskvärt med en modernisering av skolans datorer, men jag tror inte att fastlåsningen vid en enda slags utrustning är önskvärd. Utvecklingen går så snabbt att det är svårt att veta vad som är "standard" om några år.

Jag håller med om att det inte bara är Konsult och service som är orsaken till problemen. Att visa vad det verkligen kostar är bra. Synd bara att skolorna inte har råd.

Om skolornas datoranvändning ska utvecklas i takt med tiden, behöver datorutrusningen utökas och moderniseras. Det kostar pengar, nu och framöver. Kvalitet kostar och snålhet kan bara leda till en dålig kompromiss. Det är stadens beslutsfattare som har ansvaret att ge medel till en utveckling av skolornas datoranvändning. Skolorna och Konsult och service kan sedan utforma bra lösningar, om bara resurserna och öppenhet finns.

SÖREN CROFTS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons