Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta debatten i stället!

Annons

Socialdemokraterna Olof Walldén och Lars Eriksson tar i VLT den 5 juni ställning mot att partier som nationaldemokraterna ska få debattera på skolorna. Jag håller inte med om detta.

För två veckor sedan deltog jag i en radiodebatt med en företrädare för socialdemokratiska ungdomsförbundet om just denna fråga. Jag anser, till skillnad från den strategi som varit förhärskande sedan partisekreteraren Lars Stjernkvists tid, att partier som ställer upp i offentliga val också ska kunna debattera på skolor mot andra politiska partier.

Jag som folkpartist och skolpolitiker tycker att det är mest demokratiskt att tillåta nationaldemokrater och sverigedemokrater att komma och debattera på våra gymnasieskolor.

Om vi inte konfronterar de främlingsfientliga partierna kommer de att stärka sin bas utanför de parlamentariska arenorna och utanför de arenor där vi så kallade etablerade partier verkar. Så länge inget parti, som folkpartiet, vågar ta debatten och granska de främlingsfientliga partiernas politik, kommer exempelvis skolungdomar inte att få veta vilken politik och människosyn de egentligen står för.

Socialdemokraternas rädsla för främlingsfientliga partier i skolorna har också påverkat våra möjligheter att debattera på skolorna. Det är i dag svårt att få komma och besöka en skola för bokbord eller debatt. Ofta öppnas möjligheten endast 3-4 månader inför ett valår. Inte undra på att ungdomar inte är så intresserade av de politiska partierna. Socialdemokraterna måste sluta lägga locket på.

Våga ta debatten istället - nolltolerans mot rasism är inte samma sak som att tysta oliktänkande.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons