Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta en tur till Björnön och se med nya ögon

Annons

Jag tillbringade några timmar uppe på Björnöns högsta del, kring toppen av skidbacken, häromdagen. Avsikten var att försöka ta ställning för eller emot en avverkning av skogen i detta område, sett enbart från naturens synpunkt och bortsett från flygets vara eller inte vara.

När jag spatserade omkring på den blommande ängsmarken och inne i hasselskogen kände jag en glädje över denna naturupplevelse. Det första som jag såg när jag närmade mig toppen var en grupp rådjur som gick och betade av det frodiga gräset. Jag kunde också fotografera några olika skalbaggar som kröp omkring på blommorna. Det var baggar som jag aldrig sett förut, men det är kanske inte så konstigt då det finns 4300 arter i Sverige! Ett antal fjärilar av skilda storlekar och färger fladdrade omkring. Det hela var en typisk svensk sommaridyll!

Många tankar flög genom huvudet under tiden som jag vandrade runt. Det har berättats för mig att den godsägare (Geddeholm?) som ägde Björnön förr i tiden hade kor som gick och betade på ön under sommaren. De skeppades över, eftersom det inte fanns någon bro på den tiden. Troligen var terrängen på Björnön mycket öppnare under denna period. Nu kunde jag bara se en kort sträcka av vattnet i Hässlösundet mellan de täta trädridåerna, och fälten bort mot Irsta och Geddeholm kunde jag bara se delvis.

Jag tänkte: om man nu hugger ner trädridåerna, vad kommer då att hända? Jag är ingen naturexpert, men jag föreställer mig att den öppna ängsmarken som då skulle bre ut sig skulle komma att hysa några nya arter av gräs, örter, blommor och insekter. Befintliga arter skulle få chansen att utöka sina revir och områden.

Besökare skulle från kullens högsta del få en öppen vy, alltifrån bron med de nya stadsdelarna i bakgrunden, stora delar av Björnösundet ner mot Södra Björnön och en del av Mälaren bort mot öarna och Fullerölandet. Kanske skulle man också se hamnen och de västra stadsdelarna. Fantastiskt!

Dessutom skulle man se hela start- och landningsbanan på Hässlö och fälten bort mot Irsta och hela Geddeholmsområdet.Vilket utflyktsmål denna kulle skulle kunna bli för västeråsarna och besökare i vår vackra stad! Ytterligare någon eller några andra utsiktspunkter skulle säkert också öppna sig mot Mälaren.

Detta förhållande skulle till och med kunna tänkas öka besökarantalet på Björnögården, då man efter en promenad till en eller flera utsiktspunkter går tillbaka till gården och tar en fika eller en matbit. Kanske skulle man kunna anlägga en promenadslinga mellan de nya utsiktspunkterna?

Det är säkert så att vissa arter av fåglar och insekter som nu trivs i hasselskogen och andra skogstyper på Björnön skulle tvingas att flytta på sig, eller att de minskar i population. Men jag tror ändå att naturen efter en skonsam nerhuggning av träden skulle anpassa sig ganska snabbt till de nya förhållandena och utveckla sig till något som skulle locka alla naturvänner med nya värden.

En nerhuggning skulle öppna landskapet och ge oss nya skönhetsvärden. Det skulle också betyda en återgång till en miljö så som den förmodligen var förr en gång! För det är nog ett faktum att delar av Björnön har växt igen de senste 60-70 åren eller så.

Min slutsats av funderingarna blir alltså att det skulle vara en fördel för Björnön och dess natur att rensa undan den täta skogen på vissa av öns områden. Det skulle kunna utnyttjas av alla naturvänner, forskare på Högskolan, studerande och andra intresserade som ett forskningsprojekt kring hur naturen anpassar sig till nya förhållanden. Turismen skulle kunna utnyttja de ändrade förhållandena och dra fördel av de nya möjligheterna.

Jag vet från andra områden i livet och från min erfarenhet som utvecklingsingenjör, kreativ (nåja) uppfinnare och föreningsmänniska att de flesta människor har ett inbyggt motstånd mot förändringar (så även jag). Detta motstånd kan ta sig en mängd olika uttryck och en rad olika skäl kan läggas fram för att få behålla sakernas tillstånd som de är just nu. Men vid närmare eftertanke så inser man kanske att en förändring inte enbart är till det sämre utan att den också kan åstadkomma något nytt och positivt.

Det finns, som alltid, för- och nackdelar med en förändring av rådande tillstånd. Men jag har sålunda kommit fram till, efter min runda ute på Björnön, att de positiva effekterna av den föreslagna förändringen överväger.

Kanske nu någon eller några västeråsare vill ta till sig mina argument och ansluta sig till denna syn? Jag rekommenderar i alla fall en tur ut till Björnöns högsta punkt och dess omgivningar för en trevlig promenad. Se dig omkring med öppna ögon och öppet sinnelag och ta sedan ställning i frågan!

ARNE GUSTAFSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons