Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta hot mot politiker på allvar

Annons

Landstinget Västmanland må ha rutiner för hantering av hot och våld mot personal, men det är dags att också granska vilka rutiner som finns när det gäller våra förtroendevalda.

I Brottsförebyggande rådets senaste politikerundersökning uppgav nämligen 16 procent av de förtroendevalda i kommuner och landsting att de under 2011 utsatts för hot, våld och trakasserier. Hälften kände inte till om det i kommunen eller landstinget fanns en säkerhetsansvarig.

I en enkätundersökning med säkerhetschefer i kommuner och landsting uppgav en tredjedel att det under 2013 förekommit fall av våld och hot mot förtroendevalda. 61 procent av de tillfrågade uppgav att det inte fanns någon handlingsplan eller policydokument för att hantera detta.

Det finns också en okunskap bland förtroendevalda om vad som egentligen är brott; vad avses med olaga hot, ofredande, olaga förföljelse och så vidare. Dessutom finns en viss normalisering hos de förtroendevalda där de själva ger uttryck för att ”lite får man tåla”.

Det är inte heller sällsynt att hot och våld drabbar anhöriga till förtroendevalda.

I handlingarna till nästa landstingsstyrelsemöte finns en skrivning om att landstinget ”ska diskutera nolltolerans avseende hot och våld”. Man kan undra om landstinget med det menar att man i dag tolererar hot och våld?

Det är dags att landstinget på allvar markerar att säkerheten är oerhört viktig, både för personal och för politiker. Annars riskerar vi att spä på en utveckling där allt färre vill engagera sig i våra demokratiska församlingar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons