Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta lärdom av historien: Skattehöjning skapade skenande kostnader

Annons

Att landstinget är en svårstyrd skuta som kräver tydlig styrning är aldrig något vi socialdemokrater har förnekat. Historiskt sett har ekonomin klarats med skattehöjningar.

Men i längden är det ingen framkomlig väg. Den senaste skattehöjningen på 50 öre 2001 ledde till en skenande kostnadsutveckling.

Precis som den borgerliga landstingsalliansen säger nu, sa man då: Att verksamheterna var tvungna att spara, samtidigt som skatten höjdes. Att bromsa samtidigt som man höjer skatten är omöjligt för en sådan organisation som rymmer så många starka intressen som landstinget.

När Landstinget Västmanland 2003 tog beslut om att strukturera om sjukvården och koncentrera länssjukvården och akutsjukvården togs ett viktigt principbeslut.

Penningrullningen fick inte fortsätta. Resurserna måste användas på ett sätt där de gör mest nytta.Vi fick hejd på kostnadsutvecklingen. Vi vände ett stort underskott till ett överskott.

Det är riktigt att underskottet ska betalas tillbaka. Men det är också så att verksamheten måste minska i förhållande till de mindre skatteinkomster landstinget får när Heby lämnar Västmanland. Man måste fortsätta att se över hur man ska använda resurserna där de gör mest nytta.

Vi socialdemokrater anser att det behövs en fullständig genomlysning av länssjukvården. Syftet är att hitta gemensamma lösningar med andra landsting.

Det krympande landstinget Västmanland har inte råd att syssla med allt det gör idag.

@Byline - endast namn:Denise Bergström (s)

Oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons