Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ner plakaten

Annons

Första maj innebär många socialdemokratiska slagord och plakat. Trots ett mångårigt regeringsinnehav, finns det fort-farande mycket att demonstrera för och emot. Så långt håller jag med socialdemokraterna. Ett ständigt närvarande tema som sannolikt kommer att finnas med även vid årets första maj, är kravet om rättvisa och solidaritet. Av rena anständighetsskäl är det väl dags för socialdemokraterna att ta ner just detta plakat. Skälen för detta är många.

Socialdemokraterna säger sig vara det enda partiet för arbetarna. Trots detta saknar 1,5 miljoner ett riktigt arbete att gå till. Det är 25 procent av alla i arbetsför ålder. Ett samhälle som förtidspensionerar 200 personer per dag, som har en negativ löneutveckling och som konstruerar system för att dölja regerings-politikens tillkortakommanden med förtidspensioneringar, olika sysselsättningspaket, aktivitetsersättningar och sjuklöner, kan inte med bästa vilja i världen kallas för rättvist och solidariskt.

Sverige har alltid värnat om öppenheten över gränserna, men så är det inte längre i den socialdemokratiska världen. Vi ska tydligen bara acceptera öppenhet om det gagnar oss själva men öppenheten omfattar inte hantverkare från Baltikum. Solidariteten saknas.

Många familjer har kommit till Sverige från olika oroshärdar i världen. Efter några år, när barnen anpassat sig i Sverige, ska de utvisas. Barnens situation blir kaotisk och det borde inte vara svårt att förstå om de blir apatiska. Omtanken och medkänslan för dessa utvisningshotade barn saknas i det socialdemokratiska samhället. Även här saknar jag solidariteten.

Första maj är arbetarnas dag. Jag hävdar att med en annan regeringspolitik skulle vi få både fler jobb och större lönelyft än på många år. Grunden och möjligheter till ett mera rättvist och solidariskt samhälle finns. Demonstranterna borde istället kräva en ny regering och ifrågasätta varför en allt mer välutbildad befolkning fortfarande ska toppstyras. De borde kräva att kunna leva på sin lön, att få makt att själva styra över sina liv.

På arbetarnas dag måste beskeden från regeringen vara raka, ärliga och tydliga. Därför bör socialdemokraterna plocka bort de plakat som har slagord och löften som inte kan levereras och som inte har någon förankring i den socialdemokratiska regeringens politik.

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons