Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåget spar inte tid och pengar för de flesta

Annons
En bagagevagn med resväskor på Stockholm Arlanda AirportFoto: Christine Olsson / TT

Replik till Mattias Goldman, ”Spara tid och pengar genom att ta tåget”, VLT 5 februari. Goldman, i likhet med de flesta tågivrare, verkar tro att alla som reser startar och avslutar resan i närheten av stationer vilket för Stockholm och Göteborg måste innebära innanför tullarna respektive Vallgraven, detta med anledning av konstaterandet ”medan tåget avgår och anländer i stadskärnan”.

Både Arlanda och Landvetter har ett upptagningsområde med en radie på 5 á 10 mil. För hur många personer inom detta område är det enklare att ta sig till centralstationen jämfört med flygplatsen? För de allra flesta tillkommer dessutom kostnad och tid att ta sig till stationen. Och om det saknas allmänna kommunikationer, var gör man av bilen vid centralstationerna? Det går inte!

Fram till 1960-talet kunde man ”polletera” resgodset vilket innebar att man lämnade in bagaget på avresestationen och hämtade ut det på ankomststationen oavsett hur många byten man gjorde på vägen. Varför finns inte denna service idag? Istället ska man själv släpa bagaget genom trånga dörrar och korridorer när man stiger på och av tåget.

Så vad gäller tid, kostnad och bekvämlighet så är flyget överlägset tåget för de flesta.

Och en stilla undran, hur lång tid tog det att åka tåg till Marrakech? Flyget från Stockholm till Marrakesh tar cirka 5 timmar, någon timme längre om man måste byta flyg på vägen, och man behöver inte bekymra sig om bagaget även om man får byta flyg ett par gånger.

Torbjörn Einarsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons