Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågtrafiken till Stockholm är felorganiserad

Annons

Tågtrafiken mellan Västerås och Stockholm fungerar dåligt. Resande från Västerås kommer ofta för sent till arbetet eller missar viktiga möten i Stockholm. Förseningen orsakas för det mesta av att tåget till Stockholm är försenat när det kommer till Västerås och det är inte underligt då många tåg, till exempel. 06.24 kommer ända från Hallsberg. Om man sen vill ta tåget hem 17.36 (vilket många pendlare vill) så får man trängas med resenärer, som ska ända till Göteborg.

Vad vi behöver är en Västeråspendel. Tågen till Stockholm ska utgå från Västerås och stå inne på stationen senast en kvart före avgångstiden. Vi är inte betjänta av tåg som kommer från Hallsberg och som under resan till Västerås samlat på sig 45 minuters försening, eller att man som pendlare efter en stressig arbetsdag inte får sittplats för att tåget är fullt av Göteborgsresenärer.

Med en tidtabell baserad på att tåget från Stockholm går tillbaka till Stockholm 20 minuter efter ankomst till Västerås vore det väl själva katten om tågen inte skulle kunna lämna Västerås enligt tidtabellen. En Västeråspendel medför också att tågen står inne vid perrongen i god tid före avgång. Resenärerna slipper stå ute och vänta utan kan gå på tåget direkt, sätta sig bekvämt till rätta och börja läsa tidningen, arbeta eller varför inte sova. Det är en enorm skillnad mot att stå på perrongen och vänta och då och då få uppmuntrande besked som "Tåget från Hallsberg till Stockholm med avgångstid 6.24 beräknas inkomma klockan 7.15".

Mellan Stockholm och Uppsala finns sedan många år en Uppsalapendel och där flyter trafiken utan större störningar. Vi i Västerås ska inte behöva acceptera ständiga förseningar på grund av att tågtrafiken är felorganiserad.

Vem som ska svara för pendeln är en öppen fråga. En upphandling bör genomföras där olika aktörer bjuds in att lämna anbud på trafiken. Vem som vinner upphandlingen är relativt ointressant. Huvudsaken är att vi får en fungerande pendeltrafik mellan Västerås och Stockholm snarast möjligt.

En annan sak som behöver förbättras är stationen. Trots att den är praktiskt taget nybyggd fungerar den dåligt. Resenärerna tvingas att trängas och köa för att komma uppför trappan eller rulltrappan om man inte har turen att komma in på rätt spår.

Och vems är felet? Jo våra lokala socialdemokrater som lät bygga en kopia av den gamla stationen i stället för att anta det vinnande förslaget i arkitekttävlan. Om vi byggt enligt det vinnande förslaget hade vi i dag haft ett väl fungerande resandecentrum och en bra förbindelse över till Sigurdsområdet.

Vi moderater lovar att mycket aktivt driva frågan om bättre tågtrafik mellan Västerås och Stockholm under kommande mandatperiod.

Claes Kugelberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons