Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talangutveckling är nyckelordet

Annons

Västerås bör kunna fostra egna talanger, inte bara stå värd när andra städers talanger tävlar emot varandra. Bilden är från junior-SM i Västerås, supertalangen Carolina Klüft till vänster.

Foto: Alf Pergeman

VLT:s Kalle Karlsson har i tre artiklar förra veckan genom intervjuer med fotbollsledare kastat ljuset på idrottsutvecklingen i Västerås, eller närmare bestämt bristen på idrottsutveckling. Många andra, särskilt i lagsporter, lider av parallella brister i att utveckla talanger.

I artiklarna fokuserades uppmärksamheten, mycket riktigt, på idrottare i junioråldern.

Vi västeråsare som minns samt följer upp dagens idrott i stan känner till skillnaden på stadens idrottsframgångar förr och nu. Det var då när vi hade lag i flera idrotter som tävlade på elitnivå som idrotten kändes levande. Det var publiken som möttes upp för Västerås, jo det var då som Västerås med all rätt döptes till Sveriges idrottsstad. Det var vanliga människor som lyckades med uppdraget, inte någon trollkraft eller annan magi, inte alls. Jag menar att genom att ha respekt till historien samt att på ett intellektuellt sätt åter strukturera referenserna så börjar man se i sikte vägen som leder oss tillbaka till framtiden!

I Västerås vilar en påtaglig missuppfattning om begreppet talangutveckling. Å ena sidan så skyndar man att förklara att talanger är elit, dit ska inga pengar gå. Å andra sidan ges till uttryck felaktigheten att vara duktig. Lagom är bäst, ni vet.

Felaktigheten i sig är att möjligheter inte ges för idrottare att utveckla sina talanger. Framför oss ligger därför frågan som måste besvaras med önskvärd tydlighet: Vill Västerås vara en framgångsrik idrottsstad? Frågan måste till att börja med ha ett politiskt svar.

För två år sedan uppmärksammade jag ett pågående arbete med att framställa ett idrottspolitiskt redskap som skulle visa vägen hur idrotten var tilltänkt framöver. Stora kostnader resulterade i ett dokument som bearbetades av kommunens tjänstemän för att tydliggöra budskapet bland annat. När detta gjordes dök den avgörande frågan upp: Vilken politisk instans ska ta beslutet om detta idrottspolitiska program? Teknik och idrott sysslar ju med idrottens lokal- och arenafrågor. Kultur och fritid handhåller bidrag till idrottsföreningar. Där är motståndet mot elitsatsning stort. Återigen råder bristande vilja att främja talangutveckling.

Så inga beslut togs och frågan gick till kommunstyrelsen. Där har den legat i ett år. Det finns faktiskt politiker som till och med anser att frågan om idrottsutveckling ska egentligen behandlas av respektive specialförbund (fotbollsförbund, handbollsförbund med flera) och inte politiskt!

Vi tar Malmö som ett exempel. Staden kliver fram med tydligare ambitioner för att synas i idrottssammanhang. Man arbetade fram projektet "Idrottstalang Malmö". Satsningen ville stimulera för stadens talanger i såväl idrottandet som i studierna.

Västerås förtjänar levande idrott. Det vore skamligt om vi inte kan ordna det. Mitt förslag är att etablera ett forum med Mälardalens högskola eller annan instans som utbildningsansvarig. Till utbildningen knyts forumet där elit och förbundsutbildade ledare från varierande idrotter möts för att gemensamt strukturera upp idrottsutvecklingen i Västerås och i Västmanland. Talangutveckling får bli både målet och drivkraften.

Det är också viktigt att tydliggöra det politiska ansvaret för talangutveckling. I dag är frågan lämnad till Godot.

Fayad El-Natour

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons