Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tända gatljus ökar tryggheten

Annons

Nu har det hänt igen! På två dagar har två våldtäkter utförts på kvinnor i Västerås.

En kvinna som inte vågade säga nej med risk för sitt liv! En kvinna som arbetar som väktare och var i tjänst vid överfallet. Vår vän väktaren som arbetar för att trygga vår säkerhet i det offentliga rummet blir själv våldtagen. Överrumplad och nedslagen bakifrån på ett otroligt fegt sätt där ingen skulle ha haft möjlighet att komma åt att trycka på det trygghetslarm som väktarna har med sig. Vi ska kunna känna oss trygga när vi har polis och väktare i vårt offentliga rum och de ska vara fredade från denna typ av våldsbrott.

Hur ska vi freda oss kvinnor för att inte bli utsatta för våldsmän som förstör våra liv?

Som folkpartiets taleskvinna för trygghet och säkerhetsfrågor kommer jag att arbeta för att du och jag, gammal som ung, ska få känna oss trygga i det offentliga rummet. Därför måste vi börja med att se till att skapa ett bättre samarbete mellan åklagare, polis och socialmyndigheter för en snabbare handläggning. Det gäller att se till att det inte händer igen under tiden som polisen försöker hitta våldsmannen.

Jag och folkpartiet kommer att arbeta för en nolltolerans mot våld mot kvinnor. Vi ska kunna känna oss lika trygga i det offentliga rummet som de flesta av oss är hemma i vår egen lägenhet. Men det förutsätter att alla gatulysen lyser och att vegetationen är borttagen så att det inte kan underlätta för förövaren. Cykelbanor ska vara upplysta och parker ska ha gatulykten som lyser.

Häromdagen cyklade jag till Rönnby och efter kyrkogården förbi skogspartiet fanns inte en enda gatulykta som var tänd. Självklart måste det finnas lysen så att man ser hur det ser ut på vägen och i skogspartierna och bakåt och framåt på vägen för att man ska känna sig trygg.

Det får inte finnas en enda möjliggörare för förövaren och vi ska kunna känna oss trygga när vi är i det offentliga rummet.

Ofrihet föder rädsla och frihet föder trygghet.

Ulla Lennersand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons