Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandhälsan har blivit en klassfråga

Annons

Statsminister Göran Persson har inför flera valrörelser lovat svenska folket att det inte längre skall synas i munnen vilken samhällsklass någon tillhör. Det löftet ställs ut även inför detta års val. Tandvårdsreformen skall ske i flera steg sägs det och det kommer att ta flera år innan alla får del av sänkta kostnader för tandvård.

Vi anser att det brådskar med en tandvårdsreform. Enligt uppgifter har en miljon svenskar inte råd att gå till tandläkaren. Värst drabbade är mottagare av försörjningsstöd och ensamstående kvinnor med barn. Många avstår från nödvändig tandvård på grund av höga kostnader. Om inte tänderna sköts på ett bra sätt är det inte bara utseendet i munnen som drabbas, dåliga tänder påverkar också hälsan i övrigt.

År 2002 infördes ett speciellt högkostnadsskydd för personer över 65 år. Taket sattes till 7 700 kronor, men till detta kom kostnader för material som också kan komma upp i flera tusentals kronor. Detta högkostnadsskydd har ställt till med mycket krångel, byråkrati och väntan för både patienter och tandläkare. I september 2005 köade 20 000 äldre med tandvårdsbehov hos Försäkringskassan för att få ersättning för sina behandlingar.

Det har också blivit en mycket dyrbar reform, säkerligen beroende på att många hade väntat länge med att gå till tandläkaren. Den genomsnittliga kostnaden per individ för tandvård inom detta högkostnadsskydd för Försäkringskassan är 40 000 kronor, enligt uppgifter i regeringens budgetproposition.

Folkpartiet menar att det måste till en helt ny tandvårdsreform, en reform som både sänker kostnaderna för den enskilde och som också stimulerar till förebyggande tandvård. Under flera år har vi därför föreslagit införande av abonnemangstandvård, vilket innebär att patienten betalar en viss kostnad per år för sin tandvård.

Abonnemangstandvård finns redan i flera landsting, men borde införas i alla landsting och vi har också i våra budgetförslag tillfört medel för stimulansbidrag till landstingen för att starta upp verksamheten. Erfarenheterna från framför allt Värmland visar att människor efterfrågar denna typ av tandvårdsförsäkring och att det är ett utvecklingsbart system.

Abonnemangstandvården passar dock inte alla, de som redan i dag har stora tandvårdsproblem skulle inte ha så stor hjälp av detta, speciellt inte innan tänderna har sanerats. Därför vill vi komplettera abonnemangstandvården genom att införa ett rimligt högkostnadsskydd. Ett högkostnadsskydd värt namnet kan inte uppnås på ett år, utan detta måste av ekonomiska skäl ske successivt.

I Sverige har vi under de senaste månaderna fått en tandklinik i Stockholm som har en betydligt lägre prissättning och likadan verksamhet planeras på fler platser i Sverige. Folkpartiet välkomnar detta. Vi menar att en verklig tandvårdsreform måste bygga på konkurrens och valfrihet mellan olika vårdgivare.

I vår tandvårdsmotion, som ännu inte har behandlats i socialutskottet har vi presenterat ett utförligt förslag till en ny tandvårdsreform och det är vår ambition att åstadkomma väsentliga förbättringar av högkostnadsskyddet under kommande mandatperiod i en borgerlig regering.

Kerstin Heinemann

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons