Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk efter först

Annons

Energi diskuteras på många olika nivåer i samhället. Inom EU är vi bekymrade över hur vi ska klara energiförsörjningen i framtiden i våra medlemsländer. EU vill också ha en gemensam strategi för energifrågor.

Många länder inom EU har mycket begränsade egna tillgångar av energikällor. Sverige däremot är ett lyckligt lottat land vad det gäller tillgång på egen energi. Här finns vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och bioenergi med stor utvecklingspotential.

Eon som är ett tyskt energiföretag med amerikanska pensionsfonder som storägare vill nu göra en storsatsning på gas i Sverige. Man planerar en ledning från södra Sverige och en ledning från östkusten genom Södermanland, Västmanland och upp till Borlänge i Dalarna, med diverse avstickare på vägen. Gasen är tänkt att levereras från bland annat Ryssland i en ledning genom Östersjön. Eon planerar att få markåtkomst genom tvångsåtgärder: koncession/ledningsrättsförfarande.

Behöver Sverige den här ledningen? Om man ser det i ett Europaperspektiv kan man fråga sig om det verkligen är i Sverige gasen behövs bäst för att trygga energitillförseln i Europa.

Sverige som är ett av de länder i Europa med bäst förutsättningar att själv klara sitt energibehov utan import. Sett i Europaperspektiv vore det betydligt förnuftigare att använda gas i Centraleuropa. Där kan gasen också ersätta kol och olja med förbättringar på miljön som ytterst viktig effekt.

Ni beslutsfattare som kommer att besluta om Eon:s koncessionsansökan ska bifallas eller inte: Har ni tänkt på:

Europaperspektivet. Var betyder gasen mest för miljön och stabiliteten i Europa och för möjligheten att på kort sikt använda alternativa energimöjligheter?

Intrångsersättning. Är det verkligen möjligt och rimligt att Eon som varande ett affärsdrivande bolag med ledningsrättsförfarande/koncession ska kunna komma undan att betala intrångsersättning på kommersiell och affärsmässig grund? Varför ska amerikanska pensionsfonders vinstintresse vara viktigare än att svenska markägare garanteras rimlig och affärsmässig intrångsersättning? Ska inte kommersiella företag basera sin verksamhet på kommersiella villkor?

Globalt perspektiv. Kina och Indien: hur ska deras energiförsörjning klaras? Är gasen ett viktigare alternativ där?

Alternativ. Om nu gasen ska finnas som alternativ; varför inte som LNG (båttransporterad flytande gas). Eller som energi för produktion av el vid något elkraftverk (kraftvärmeverk) förlagt vid kusten?

Utslagning av vår inhemska biobränsleanvändning. Inom överskådligt perspektiv bidrar importerad fossilgas effektivt till att slå undan benen på en inhemsk produktion och användning av biobränsle, ett faktum som även Naturvårdsverket konstaterar.

Per Nyström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons