Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankar kring Teknikbyn

Annons

Avskedandet av Teknikbyns vd Evert Jonsson har väckt vissa negativa reaktioner inte minst eftersom verksamheten haft en positiv utveckling. Utan att man känner till detaljerna kring avskedandet väcker proceduren vissa befogade reflektioner.

Det är tveklöst så att uppfinnare och entreprenörer lagt grunden till svensk industri, som till exempel SKF, Ericsson, Aga, Alfa-Laval, Asea, Volvo, Tetrapak med flera. Grundarna av dessa företag har haft visioner och en obändig vilja och har kanske ibland varit lite svårstyrda, en beskrivning som nog torde passa in på Teknikbyns förre vd.

Det ställs särskilda krav på en styrelse som skall leda ett entreprenörföretag, bland annat måste styrelsen ha lång praktisk erfarenhet av nyskapande. Ledningens kunskaper skall kompletteras med styrelsens speciella erfarenheter. På sätt och vis skapas en kunskapsbank som kan liknas vid "Einsteins hjärna". Det räcker inte att samla ihop kända namn. Val av styrelse måste ske mer professionellt och man bör undvika politiker och byråkrater. Politikernas roll är enbart att skapa de rätta förutsättningarna för svensk företagsverksamhet, inte att leda företag. I samband med sökandet efter ny vd borde nog även styrelsen förnyas så att kompetens vad gäller företagande blir viktigare än erfarenhet från offentlig verksamhet. Ovanstående borde också tillämpas beträffande de kommunala bolagen.

Utan entreprenörskap stannar Sveriges näringsliv. Enligt den franska liberalen J J Servan-Schreiber:

"Företagsledning är en konst - den mest kreativa av alla. Den är rentav konsternas konst - konsten att organisera den skapande begåvningen".

Lennart Jansson

Västeråspartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons