Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tankesmedja: Satsa på en ny sorts integration

Tankesmedjan Liberalerna har i en rapport kallad ”En privatare integration” pekat på en rad hinder för att integrationen ska ha en förutsättning att kunna lyckas.

Annons
Integration. Landstinget i Västmanland tar, enligt debattören, inte emot praktikanter i form av utbildade tandläkare om dessa har kommit hit som flyktingar.

I rapporten framkommer möjligheterna till en snabbare och förbättrad integration om hela etableringsreformen anpassas för varje individ. I dag samverkar myndigheterna i stället för att samarbeta och de första månaderna hos Arbetsförmedlingen går åt till att ordna personnummer och få igång bidragssystemen. I stället bör en integrationspeng skapas som följer individen i stället för myndigheternas ersättningar för varje individ.

Likaså menas i rapporten att det måste skapas ett integrationsråd som följer individen och gör en snabb yrkesidentifiering över vilka faktiska yrkeskunskaper som individen har med sig i bagaget. I dag fungerar inte satsningen på instegsjobb för invandrare, för endast några hundra har fått jobb genom reformen av de tusentals invandrare som kommit till Sverige under senaste året.

Rapporten har tittat närmare på Västerås och Västmanland där lång erfarenhet av olika typer av invandring finns. Under 2011 kom det 13300 invandrare till Västmanland. Prognoserna är att antalet flyktingar kommer att öka rejält. Utmaningen ligger i var dessa personer ska bo. Ökad anhöriginvandring återförenar familjer och ställer därmed krav på större lägenheter eller rentav hus.

I Västerås är det en större andel SFI-studerande som kombinerar studierna med praktik än på många andra håll i landet. Fokus ligger på att kombinera SFI-undervisningen med praktik. Här är fler SFI-anordnare bättre på att skaffa fram praktikplatser än vad Arbetsförmedlingen är. Det finns trots detta fortfarande problem med att hitta praktik och alla som vill har inte möjlighet att komma ut på praktikplats. Exempelvis tar landstinget i Västmanland inte emot praktikanter, inte ens utbildade läkare, tandläkare eller undersköterskor som kommit hit som flyktingar. Samtidigt söker landstinget i Västmanland efter utbildad personal på just dessa områden i andra länder och placerar dem de hittar på denna väg på intensivkurser i svenska.

Situationen är inte unik, det finns mycket kompetens inom landets gränser som inte tas tillvara, i stället betalar landstingen dyrt för att hitta den kompetens som efterfrågas.

Ersättningssystemen för arbetsgivare måste bli enklare och tydligare. Ersättningar för handledare och tolkar bör utgå separat i stället för att allt ansvar läggas på tänkbara arbetsgivare. I stället för att bevilja sex månader åt gången för ett instegsjobb borde en längre tidsperiod som omfattar hela tiden för etableringsreformen beviljas.

I Västerås har det kommunala bostadsföretaget Mimer i ett samarbete med privata hyresvärdar ordnat en kvot med hyreslägenheter varje år för de flyktingar som anländer. Frågan är om kvoten kommer att räcka till i år? I Migrationsdomstolen har det fattats ett beslut som möjliggör en ökad anhörighetsinvandring vilket främst omfattar Somalia och Afghanistan. Senast nu den 3 maj skrev Arbetsförmedlingens huvudkontor upp alla prognoser och varnade för att kvoten kan komma att öka ytterligare i slutet av året.

I Västerås är det mycket svårt att hitta en bostad, samtidigt som det i Surahammar, Hallstahammar och Köping finns planer på att riva lägenheter. Med bättre pendlingsmöjligheter skulle det vara möjligt att flytta nyanlända till dessa lägenheter i stället för att riva dem. Det kräver också en större flexibilitet var SFI och andra etableringsaktiviteter bedrivs i relation till bostadsorten. Som det nu är ska varje kommun ordna allting själv.

Förslaget med integrationspeng och övriga insatser som föreslås i rapporten innebär ett stort steg från den mera generella integrationspolitiken. I stället för att behandla alla lika skapas ett individfokus och mer insatser från privata aktörer tillförs. Fokus i rapporten är att så många invandrare som möjligt, som fått permanent uppehållstillstånd, kan komma ut i praktik och få möjligheter till ett instegsjobb.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons