Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikbyn saknar exportvisioner som befrämjar reell tillväxt

Annons

Min artikel i VLT den 5 juni om min syn på Teknikbyn berörde i vart fall en del av de närmaste, kanske är det som man brukar säga "ingen rök utan eld", vilket då kanske kan mana till viss eftertanke. Jag kommer inte här att gå in på detaljer i den sifferexercis från Teknikbyn med vilken de hävdar att skattebetalarna har fått tillbaka insatta pengar mer än sex gånger och flera hundra procent.

För mig är detta påstående lika missvisande som andra faktasiffror som redovisas av Teknikbyn.

Tiina Mykkänen skrev i ett mejlsvar på några frågor bland annat följande: "Frågorna är ganska ingående för att diskutera per mail, kanske vi kan träffas om några veckor? Just nu är det rent allmänt en ganska turbulent tid här hos oss, vår vd Evert Jonsson blev avskedad för cirka fem veckor sedan och jag är tillförordnad vd med mina ordinarie arbetsuppgifter kvar. Men i slutet av april/början av maj borde det ha lugnat sig lite och vi ha fått en mer klar bild av styrelsen om verksamhetens inriktning framöver."

Detta brev mottog jag den 6 april och därefter en total tystnad, vilket jag tolkar som att styrelsen fortfarande arbetar med verksamhetens inriktning. Jag tolkar detta också som att man i styrelsen inte är nöjd med den inriktning som verksamheten haft, utan undersöker en förnyelse. Det är min förhoppning att man i styrelsen använder sin kreativitet som ger Teknikbyn den förnyelse som kommer att generera den reella tillväxt både för de nyföretag och befintliga Teknikbyföretag, som ytterst gagnar den för samhället nödvändiga tillväxten.

Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk, den svagaste länken i Teknikbyn är för mig helt klart avsaknaden av exportfokuseringen. För mig är nämligen exportintäkter det viktigaste grundfundamentet för företag och det svenska samhället. Sverige har alltid varit extremt beroende av export och kommer att så förbli.

En fortsatt ökning av Sveriges exportintäkter är avgörande för alla andra sektorer i samhället, denna exportökning kommer inte att ske i våra stora exportbjässar utan i små- och medelstora företag. Just därför är det av oerhörd vikt att alla nya och befintliga små- och medelstora företag fås att lyfta blicken ut i världen. Utan dessa exportförtag stagnerar både Teknikbyn och Västerås.

Därför anser jag att Teknikbyn borde göra en ordentlig inventering av de befintliga företagens möjligheter och vilja att bredda sin verksamhet på nya marknader, som kan leda till nya och hållbara exportintäkter. Dessa exportföretag ger då även en bra grund för de företag som arbetar enbart på hemmamarknaden att växa. Men även i groddföretagsstadiet bör exportfokus prioriteras. Inrätta en "Exportby" integrerat i Teknikbyn och utse en exportambassadör som är genuin entreprenör, en bra början.

Ett ordspråk säger; "Det är bättre att vara kung i en liten by än bonde i stor stad", med detta menar jag att det är bättre att ha en tydlig fokusering och vara bra på den.

Titta inte enbart på hur andra Teknikbyar gör, lämna karaoketänkandet och pröva i stället egna nya innovativa vägar för nå bästa resultat.

Med detta vill jag önska styrelse, ledning och teknikbyföretagen en trevlig tillväxtsommar.

Kjell Strandberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons