Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teknikparken: Socialt entreprenörskap når framtidens kunder

Annons

Västerås Science Park har under en tid arbetat med att hitta sammanhang och kompetens där vi kan vara med och delta i utvecklingen av socialt entreprenörskap, både bland våra medlemsföretag men även i våra regionala nyföretagarprogram som vi genomför varje år.

Entreprenörer och företag i stort bidrar givetvis i stor grad till samhällets utveckling genom att skapa arbetstillfällen och generera skatteintäkter. Man kan därmed stanna diskussionen här och konstatera att alla företagare redan bidrar, men intressent och kraven från exempelvis arbetsmarknad och kunder driver idag denna fråga vidare.

Både socialt entreprenörskap och socialt ansvarstagande bland små och stora företag kommer allt oftare upp på agendan i styrelserummen. Det handlar dock inte bara om altruism och den goda viljan utan det kommer att vara ett strategiskt ställningstagande. Dagens kunder och medarbetare tycker det är viktigt, media bevakar området och det diskuteras livligt på internet.

De riktigt stora bolagen arbetar med frågeställningarna. Vi tror inte att rena monetära intressen och enbart bra produkter och tjänster kommer att räcka för att vara konkurrenskraftig i framtiden. Att vara med och dela på ansvaret för vårt gemensamma samhälle, utöver skatteinbetalningar, kommer att värderas högt. Vi tror att det sociala entreprenörskapet kan komma att bli en integrerad del i företagen i framtiden.

Säkerligen kommer det även uppstå allt fler företag med fokus på just socialt entreprenörskap. Om det är några som kan bidra på ett konstruktivt sätt och stödja de svagare grupperna i samhället så är det våra entreprenörer som vågar, orkar samt har förmågan att se affärsidéerna. Entreprenörer kan undanröja social misär med kreativa idéer och skapa förutsättningar för jobb- och valmöjligheter för utsatta individer. Vi noterar att frågan diskuteras på olika ställen i vår region och att det startas redan idag företag med inslag av socialt entreprenörskap i vår närhet.

Vi undersöker nu alla möjligheter att kunna integrera detta i vårt nyföretagarprogram Kick Start och i vår inkubator Create – affärsutvecklingsprocessen för nya tillväxtorienterade företag. Vi har under våren engagerat oss i ett samarbete med Stockholms Universitet och SU Innovation med målet att starta ett center med fokus på social innovation. Syftet är att kunna ge praktiskt stöd och rådgivning samt skapa kunskap och verktyg för ökat socialt entreprenörskap

Vi ser mycket positivt på att frågan om socialt entreprenörskap lyfts i vår region och Västerås Science Park bistår gärna med vår verksamhet som plattform för nya initiativ och samarbeten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons