Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tempot i arbetet för ett bättre klimat måste öka

Annons

Mitt i finanskrisen visar ny statistik att koldioxidutsläppen i Västmanland uppgick till 2,6 miljoner ton under 2006. För att undvika en global temperaturökning på mer än två grader måste utsläppen i Sverige minska med 40 procent till 2020. Regeringen måste dessutom radikalt öka stödet till utvecklingsländer vars fattiga människor drabbas allra värst av klimatförändringarna.

Svenska FN-förbundet, Naturskyddsföreningen och Svenska kyrkan startade i somras Klimatuppropet. Med uppropet vill vi uppmana våra politiker att ta klimatförändringarna på allvar och agera nu. Över 24 000 privatpersoner, företag, ideella organisationer, kommuner och fackrörelser har hittills skrivit under. Tillsammans kräver vi att:

Växthusgasutsläppen i Sverige minskas med minst 40 procent till 2020 från nivån 1990.

Stödet till klimatarbete i utvecklingsländer ökas kraftfullt - vid sidan av biståndet.

Sveriges regering lägger snart fram sin klimat- och energiproposition. EU väntas i december fatta beslut om klimatpolitiken. En stark opinion krävs för att politikerna ska våga ta sitt ansvar och vi uppmanar därför fler att skriva under Klimatuppropet på våra hemsidor. Den 3 december överlämnar vi namninsamlingen till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Ny forskning visar att de globala utsläppen av växthusgaser måste minska mer än vad vi tidigare trott. Det betyder att tempot i klimatarbetet måste öka. FN:s klimatpanel varnar för konsekvenserna för världens fattiga om vi inte agerar snabbare. I redan utsatta områden kommer vattenbrist, torka och naturkatastrofer att innebära fördjupad fattigdom, ökad mänskligt lidande och klimatflyktingar. Klimatförändringarna äventyrar arbetet med att nå de åtta millenniemålen om bland annat en halvering av världsfattigdomen till 2015.

Statsminister Reinfeldt kritiserade Polen och Italien när de hänvisade till finanskrisen i ett försök att sänka ambitionsnivån för EU:s klimatarbete. Samtidigt har den internationella miljörörelsen riktat kritik mot Sverige för att man försöker skjuta över det egna och EU:s ansvar för klimatarbetet till utvecklingsländerna. Det är nu särskilt viktigt att statsminister Reinfeldt visar ledarskap, agerar trovärdigt och driver en klimatpolitik för såväl nödvändiga utsläppsreduktioner i Sverige som stöd till klimatanpassning i fattiga länder.

Den svenska klimatdebatten har i stor utsträckning handlat om huruvida vi i första hand ska minska utsläppen här hemma eller om vi ska bidra till utsläppsminskningar internationellt. I det akuta läge vi nu befinner oss i går det inte att tänka "antingen eller". Vi måste öka tempot både hemma och borta. Rika länder som Sverige har ett ansvar både för att kraftigt minska sina egna utsläpp och för att bidra till att fattiga länder kan fortsätta att utvecklas.

Vi kräver att klimatfrågan blir en huvudfråga under det svenska EU-ordförandeskapet hösten 2009. I december 2009 skall världens ledare komma överens om ett nytt globalt klimatavtal i Köpenhamn. Sverige måste ha färdriktningen klar långt innan dess. Hjälp oss att sätta press på regeringen och skriv under Klimatuppropet!

Filip Öhman

ordförande, Västmanlands läns FN-distrikt

Erik Lysén

policychef, Svenska kyrkans internationella avdelning

Lars-Olof Carlsson

ordförande, Naturskyddsföreningen i Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons