Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terapeut: Det finns både lyckliga och olyckliga människor som säljer sex

Det är förvånansvärt att så många väljer att se saker endast från ett perspektiv och endast utifrån den bild de själva skapat. Efter artikeln om de två kvinnorna som valt att ta betalt för sex så har tre kvinnor protesterat. Anmärkningsvärt är, att det ännu finns till och med politiker som inte ser skillnad på sextrafficking och "vanlig" prostitution.

Annons

Inte ser vi ned på bärplockare, byggnadsarbetare, städare etcetera, fastän vi vet att det finns sådana som är utsatta för människohandel. Varför ska då kvinnor som själva valt att sälja sex blandas ihop med människohandel?

Riksdagsledamoten Agneta Berliner (FP) undrar om vi ska utbilda prostituerade och annonsera på Arbetsförmedlingen. Vissa väljer att försörja sig på eller ha som hobby, att sjunga, underhålla, spela teater, skriva böcker. Inte annonseras författare ut på Arbetsförmedlingen, så varför prostituerade?

Alla passar inte att sälja sex, likväl som alla inte passar att vara politiker. Men låt de som vill få göra det, utan att lägga moraliska och nedvärderande synpunkter på dessa och deras kunder.

Jag tycker det är bra att sexsäljare ges plats i medierna, så kanske i en framtid den inskränkta syn, som nu florerar, främst bland kvinnor och kvinnoförbund, kan ändras. Med den syn som nu råder, borde Agneta Berliner inte ironisera över varför de sexsäljande kvinnorna inte framträdde med namn och bild.

Sexköp är olagligt som lagen är nu. Frivilligt sex mot betalning är olagligt, men ofrivilligt, gratis sex är okej. Hur många kvinnor ställer inte upp för husfridens skull?

Naturligtvis finns det kvinnor och män som väljer den här banan och mår dåligt. I nuläget finns i vårt land inte den hjälp som behöva för dessa, utan att det då läggs mer skuld på dem. Men för många kan sexsäljandet vara det perfekta alternativet, där både ekonomin hålls stabil, fritid frigörs och där de håller sig sexuellt aktiva. Jag vet att skattefrågan varit uppe till diskussion, men det är inte lätt att betala skatt i nuläget, då de inte får skatta för intäkterna, utan måste ljuga ihop en annan företagsform.

Antal kvinnor/män som trivs med sin sysselsättning är nog fler än vi tror och de som inte gör det bör få hjälp. Vissa är tvingade av socialpolitiska orsaker, arbetslöshet, indragen sjukpenning etcetera men många gör det nog för att de helt enkelt tycker om sex, nya möten och en extra inkomst. Det finns lyckliga politiker och det finns olyckliga, precis som det finns lyckliga sexsäljare och olyckliga.

Ulla Karlsson

terapeut, analytiker, coach,

skribent och medmänniska

Linköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons