Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terror mot Israel underlättas

Annons

Debatt

Israel är världens mest särbehandlade land, hävdar Maria Werme, Västerås.

Den internationella domstolen i Haag (ICJ) har just beslutat att Israels säkerhetsstängsel är olagligt - utan att ta hänsyn till att det satts upp som skydd mot terroraktioner eller hur Israel får skydda sin befolkning mot angripare, vilka lovar fortsätta tills hela Israel är "juderent".

Vilket annat utsatt land i världen skulle domstolen behandla på detta sätt? Även de senaste månaderna har det varit 10-20 försök till självmordsattacker per månad, men de har förhindrats bland annat på grund av säkerhetsstängslet (3 procent är mur).

Israel är världens mest särbehandlade land. Delvis på grund av att det är en demokrati mitt bland totalitära stater, vissa med i det närmaste barbariska regimer. En del accepterar inte ens existensen av en judisk stat. Däremot finns det många arabiska stater - till och med muslimska - ett faktum vilket aldrig ifrågasätts. Den resursstarka arabiska propagandan - med oljan i ryggen - har i sammanhanget ett mycket stort inflytande.

I FN särbehandlas Israel på många nivåer. Israel får aldrig vara medlem i säkerhetsrådet, får inte vara med i de flesta kommittéer, utsätts för flest fördömanden och resolutioner. Man antog till exempel i höstas ett uttalande för skydd av de palestinska barnen, men ett liknande för skydd av israeliska barn togs inte upp, eftersom ordet "israeliska" inte fick nämnas i samband med barn. Detta trots att de israeliska barnen inte kan leva i trygghet då många sprängts i bitar och tusentals skadats för livet.

En av domarna i Haag kommer från Egypten - det land som Sverige inte får utvisa människor till, eftersom man där riskerar regelmässig tortyr. Sverige har på grund av detta dömts flera gånger av FN:s kommission mot tortyr. Däremot tar man inte upp Egypten i denna kommission. Domare från Egypten får däremot döma Israel.

En annan av domarna är från Jordanien, vars befolkning till största delen består av palestinier, det vill säga ena parten i målet. Ingen representant däremot från den israeliska sidan.

Ordföranden i Haag-domstolen är från Kina - det land som just nu ökar förföljelserna i Tibet. Politisk och religiös förföljelse är där vardagsmat och tusentals har tvingats fly utomlands. Vilka protesterar mot detta? I vilket rättsforum kan detta tas upp? Apropå Kina - tala om mur som hindrar fri rörlighet!

Det är inte första gången som internationella organ visar att folkrätten bara gäller vissa folk och att godtrogenhet och skygglappar styr omvärldens reaktioner, inte minst Sveriges.

Att 70 procent av DN:s läsare (av de 4 706 som svarat den 11 juli) anser att "Israel ska tvingas att riva sin skyddsbarriär" visar att massmedia styr opinionen genom urvalet och hur man vinklar sin nyhetsrapportering.

MARIA WERME

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons