Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Gjerdingen: VLT sparar sig in i kris

Annons

Jag hörde nyligen att flera tjänster kan försvinna på våra västmanländska dagstidningar. Det är VLT-ägda Promedia som ska minska personalstyrkan med 100 tjänster.

Låt mig berätta om något som VLT AB måste ha glömt bort. Marknadsekonomi kallas det för och går mycket kortfattat ut på att vi köper det som ger oss bäst valuta för pengarna.

Just nu så läser du tidningen VLT och den har du, din arbetsgivare eller någon annan betalat för. Köparen betalar för att tidningen innehåller något köparen vill ha. Enkelt och lätt att förstå. Det går riktigt bra för VLT just nu. 500 miljoner kronor mer blev det i VLT AB:s plånbok förra året. De här pengarna skulle de inte få om de inte hade någon som betalade för tidningen. Precis lika enkelt och lätt att förstå.

Vad gör då VLT när plånboken växer så den spricker i sömmarna? Jo, de säger upp flera av sina anställda och hoppas på att ännu mer pengar ska hamna i plånboken. Det förstår jag inte alls.

Om inte lika många jobbar på tidningen blir ju inte lika många artiklar skrivna, färre bilder blir tagna och tidningen blir tunnare. Varför ska jag eller någon annan betala lika mycket för något som har blivit sämre? Där har vi marknadsekonomin igen.

Uppsägningarna drabbar tidningsredaktioner i hela Västmanland och anledningen är att ägarna vill tjäna mer pengar. Så

brukar ägare tänka och det är inte konstigt att de tänker så nu också.

Men ägarna missar ju det allra viktigaste här. Jag är en snäll kille som gärna hjälper till när andra glömmer bort viktiga saker så jag ska berätta det en gång till.

Vi läser det som ger oss mest för pengarna. Får vi inte det vi vill ha, då slutar vi läsa. Läser inte vi då får ni inga pengar. Det sägs att man kan spara sig ur en kris. Kanske kan man också spara sig in i en kris.

Thomas Gjerdingen

ordförande för Journalistförbundet i Västmanland

VLT svarar:

Tack för dina synpunkter. Det du "hört" är uppenbarligen inte allt.

Under hösten och vintern har det gjorts ett omfattande kartläggningsarbete som visar att 14 samverkande tidningstitlar kan bedriva nuvarande arbete betydligt mer effektivt genom samverkan. Undertecknade har i allra högsta grad varit involverade i det arbetet. Därför kan vi se att resurser frigörs som kan satsas på andra och nya områden. VLT-läsarna/-tittarna/-lyssnarna kan alltså lita på att VLT även i morgon kommer att ligga i den absoluta framkanten på medieutvecklingens område. Och ja, vi kommer även fortsättningsvis att vara ett lönsamt företag.

Slutligen ett klargörande; rörelseresultatet för de 14 tidningstitlarna uppgick till 103,6 miljoner kronor. Resterande vinst, 337,5 miljoner kronor, uppstod som en följd av försäljning av andra bolag.

Sören Axelsson

verkställande direktör VLT

Elisabeth Bäck

huvudredaktör och ansvarig utgivare VLT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons