Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Jackson: Lyssna inte alltid på patienten

Annons

Tack, VLT, för att artikeln om undertecknad lördagen den 25 augusti i stort sett stämde med den verklighet jag upplevde. En viktig korrigering: Rubriken blev fel, jag blev inte alls "sparkad" eller "utlyft". Jag slutade på helt eget initiativ då jag ansåg att ledningen saknade tillräcklig insikt för hur god vård i vissa avsenden bör se ut. Jag ställer höga men rimliga krav på de vårdcentraler där jag arbetar.

Patientens långsiktiga bästa är viktigare för mig än vad somliga mindre kunniga ledningspersoner tycker. Mellan verksamhetschefen vid Hallstahammars vårdcentral och mig föreligger en klar ideologisk åsiktsskillnad om hur god vård bör bedrivas.

Verksamhetschefer vill ofta väl men har en ogenomtänkt "patientcentrerad" vård-ideologi som visat sig bokstavligt talat förödande för många patienter, vilket tydligt illustreras av förtids-pensionerings-epidemin i Sverige.

När jag arbetar som bemanningsläkare har jag en policylista med krav på verksamhetschefer som jag ställer för att komma dit och arbeta. Ett krav är att intresse för evidensbaserad medicin (EBM) måste föreligga. Ett bemanningsföretag vägrade sända ut detta till sina "kunder" - de kunde ju ta illa upp.

Om jag ska vara elak, men ärlig, kan jag påstå att en del svenska verksamhetschefer endast vill ha läkare med "social kompetens", vilket innebär att de gör som patienter och chefer säger, trots att det ofta är långt från bra behandling.

EBM är lika mycket en hållning som ett kunnande. Som EBM-läkare följer jag regler istället för att låta patienten bestämma, helt enkelt för att vården blir bättre.

Att implementera ett EBM-tänkande avseende sjukskrivningar skulle tveklöst

spara tiotals miljarder årligen, pengar som kunde satsas på reellt behövande personer inom äldrevård, skola med mera.

Tack och lov kommer nu Socialstyrelsen med riktlinjer för sjukskrivningar som kommer att underlätta betydligt för oss EBM-läkare, som alltför ofta blivit utsatta för missnöje och hot när vi vägrat sjukskriva patienter som vi, utifrån deras

symtom, bedömt fullt arbetsföra.

Landstingsförbundet är en koloss som producerat en vård som gjort att var femte svensk i arbetsför ålder anses så sjuk att han eller hon helt saknar arbetsförmåga. Med handen på hjärtat - kan det kallas framgångsrik vård?

Det behövs ett paradigmskifte inom svensk vård med betoning på symtom och behandling istället för patientcentrering där patientens eget tänkande och tyckande fått styra alltför mycket inom vissa behandlingsområden.

EBM betyder högsta möjliga vetenskapliga grund för behandlingen och att följa regler. Korrekt behandling för alla patienter är viktigare än att få alla patienter nöjda.

Thomas Jackson

Legitimerad läkare

Specialist i allmän psykiatri

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons