Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Östros (s): Regeringen rear ut de statliga företagen

Annons

Regeringens utförsäljningar går mycket snabbt fram. Den har inte ens tagit sig tid att reda ut vilka konsekvenser utförsäljningen kan få för statskassan, för det fasta telenätet, bredbandsubyggnaden eller konkurrensen på bolånemarknaden.

Detta är en mycket ansvarslös att hantering av stora gemensamma tillgångar. Det är därför inte konstigt att Riksrevisionen också dömt ut regeringens utförsäljningsförslag som grundlagsvidrigt. Konstigt är däremot att detta har gått de borgerliga riksdagsledamöterna helt förbi.

Regeringen har hårdnackat hävdat att utförsäljningarna kommer att ge mer pengar till välfärden. Det är ett mycket märkligt resonemang. När företagen säljs ut är det rimligen också slut på utdelningarna till statskassan. En hög kontinuerlig avkastning har bytts mot en engångssumma.

Tillsammans delar de sex företagen högst upp på regeringens lista bara i år ut närmare 16 miljarder kronor till statskassan. Det är dubbelt så hög avkastning som om företagen istället sålts för att betala av på statsskulden, vilket regeringen nu vill göra.

När det gäller utförsäljningen av Telia Sonera står dock mer än pengar på spel. Telia Sonera äger nämligen accessnätet - bredbandsfibrer och telefonkablar - och är därmed det enda

företag som kan erbjuda en rikstäckande infrastruktur.

Vem som i fortsättningen ska äga accessnätet är därför av mycket stor betydelse, inte minst av konkurrenshänsyn.

Även utförsäljningen av det statliga bolåneföretaget SBAB kan få stora konsekvenser. Den prispress på boräntorna som SBAB tvingat fram riskerar nämligen att upphöra i och med att företaget säljs ut.

Trots detta, och trots upprepade påstötningar från oss socialdemokrater, har regeringen inte presenterat några som helst rationella eller ekonomiska argument till stöd för sina utförsäljningar. Det är därmed mycket tydligt att utförsäljningarna genomförs av ideologiska skäl. Det kommer tyvärr att stå skattebetalarna mycket dyrt.

Thomas Östros

vice ordförande näringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons