Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Söderberg: För kyrkan är klimatet en internationell rättvisefråga

Upplevelsen av klimatmötet i Köpenhamn i december är att det slutade i ett veritabelt fiasko.

Annons

Ett dåligt förberett möte, aningslösa politiker, ett stort inflytande från kinesisk sida och framförallt en bristande förståelse och tillit mellan i-länder och utvecklingsländer bidrog till att det politiska systemet inte förmådde att finna gemensamma ställningstaganden.

En viktig orsak till haveriet i Köpenhamn går att hitta just i den rika världens oförmåga att se och hantera de fattigaste ländernas rättmätiga krav i klimatfrågan.

Fiaskot i Köpehamn lägger nu ett ännu större ansvar på kyrkor, det civila samhället och enskilda engagerade så att frågan inte sopas under mattan. Vi fortsätter kampen för ett rättvist klimatavtal, det folkliga trycket i klimatfrågan måste öka.

För kyrkan är klimatfrågan en internationell rättvisefråga. Vi ser dagligen genom våra systerkyrkor att det som i vår del av världen beskrivs som ett framtida hot för de allra fattigaste redan är en vardaglig verklighet. Miljöfrågan är inte heller ny för oss. Grunden för vår övertygelse är just tron på en i grunden god skapelse och människans ansvar att värna allt liv på den planet vi har att leva på. En rättvis fördelning av jordens tillgångar är ett grundläggande krav.

Vi fortsätter arbetet för klimaträttvisa och för att lindra effekterna hos dem som redan nu drabbas av klimatförändringar. Det handlar både om opinionsbildning och om insamlingsarbete.

Därför har jag i början av februari till biskopsgården i Västerås bjudit in personer bland landets bästa eko-teologer och klimat-aktivister. Tillsammans ska vi prata om hur vi går vidare i klimatfrågan, hur vi som kristna ska ta vårt ansvar i de utmaningar världen står inför.

Därför startar nu också Svenska kyrkans stora insamlingskampanj med temat Varje minut dör fyra barn av brist på rent vatten. Det är de fattigaste och mest utsatta som drabbas hårdast. Klimatfrågan är en global rättvisefråga. Vårt mål är att fram till påsk ha samlat in 40 miljoner kronor.

Därför vill jag nu också rikta en uppmaning till de svenska politiker som börjar arbetet inför riksdagsvalet i september. Svenska valrörelser ägnar sig oftast åt nationella frågor. Lyft blicken! Ge oss svar på följande tre frågor:

w Hur vill ni under kommande mandat-period arbeta för en rättvis ekonomisk världsordning?

w Hur vill ni använda svensk och europeisk bistånds -, jordbruks- och handelspolitik i det arbetet?

w Hur kommer ni att agera för att årets klimatmöte i Mexiko inte ska sluta med samma haveri som i Köpenhamn utan i stället nå fram till ett rättvist och bindande avtal?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons