Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Alkoholen ger trängsel på lasarettet

Annons

Bristen på vårdplatser på Centrallasarett har länge varit en aktuell fråga. Det finns viktiga långsiktiga lösningar som att röra kropparna mer samt äta och dricka rätt. Men dessa kräver individuella beslut i dag.

I var femte sjukhussäng ligger en kategori dit mannen med skrumplever hör, liksom den av ett rattfyllo påkörda sjuåringen och den unga damen som efter skumpan på studentfesten hade fått omdömet nedsatt och sin framtid raserad i form av hiv och aids.

Alkoholrelaterade sjukdomar är många, av varierande komplexitet och leder även till fler tärande och färre närande i arbetslivet jämte träta, oro, split och ångest i privatlivet. Det mest oroande är ett ökat ungdomsfylleri. Ändå ville en anonym insändare i VLT sänka inköpsåldern på Systemet till 16 år men stannade vid 18 år.

Med mångas låga ålder vid alkoholdebuten finns redan risk för att det i framtiden blir patienter med alkoholrelaterade sjukdomar i varannan sjukhussäng. En stor amerikansk undersökning gjord av motsvarigheten till Folhälsoinstitutet konstaterar att risken för missbruk är fyra gånger högre när alkoholdebuten sker i 15års- än i 20-årsåldern, då den tyvärr i framtiden -bara- drabbar var tionde. Däremellan en med minskad ålder ökad risk.

Alkoholkapitalet driver omfattande lobbyverksamhet i EU för att hindra beslut om sänkning av de orimligt höga införselkvoterna men söker även grundlägga de ungas beroende genom alkoläsk och alkoglass. Att endast få reagerar beror på att bara var tionde tidigare drabbats av allvarligt missbruk och en handfull närstående av konsekvenserna. Ändå känner alla någon missbrukare. Missbruket är normalfördelat så att ytterligare cirka 15 procent ligger i riskzonen. Av den vuxna befolkningen är omkring tio procent helnykterister och 15 procent dricker så litet att de utan besvär skulle kunna avstå helt. Framtiden avgörs av om de i riskzonen eller de minst frekventa måttlighetsbrukarna ökar för att påverka framtida attityder.

Fler måste ur folkhälsosynpunkt bli goda förebilder genom att sluta använda alkohol eller genom att arbeta för ett nyktrare samhälle med ökad förvärvsbenägenhet och mindre behov av vård för självförvållad sjukdom.

THORE GÅRMARK

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons