Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Alkoholskadorökar med spritens tillgänglighet

Ökat alkoholbruk är ett allvarligt hot mot vår framtida utveckling, då fler beroende ökar skadorna och minskar både arbetsbenägenhet och arbetskvalitet.

Annons

I veckans tv-program Fråga doktorn fanns ett inslag med paret Jan och Pia Johansen, som höll på att separera på grund av för stort alkoholbruk. Enligt den tidigare framgångsrike artisten hade lådvinet med begränsad konsumtionskontroll haft stor negativ betydelse.

Mot den bakgrunden verkar det oansvarigt när Centerpartiet genom Carola Gunnarsson och Eva Nypelius hoppfullt förebådar gårdsförsäljning av vin som tillväxtmöjlighet och utveckling av landsbygds-turism – en marginell vinst med hög insats?

Husbehovsbränning av alkohol med utökning till lönnkrogar skapade så stora problem att Sverige i den första folkomröstningen var nära att rösta för totalförbud mot alkohol. I stället skapades en alkoholpolitik som skulle bygga på upplysning och ransonering – en politik som på senare tid fått andra länder att studera de svenska exemplen som förebilder.

Hos oss har i stället orimligt stora mängder legalt fri importsprit ökat konsumtionen, ungdomsfylleriet, våld, rattonykterhet och frånvaro från arbetsplatser.

Att gårdarna producerar råvaror som kan förvandlas till vin innebär inte med självklarhet att de bör legaliseras som alkoholproducenter och detaljhandlare. Lika litet som eventuell legal odling av opiumvallmo skulle berättiga till laglig produktion och detaljhandel av opium, vilket liksom alkohol är en beroendeframkallande drog.

Kreativiteten i valtider är stor. Antalet serveringstillstånd ökar. Man vill även införa serveringstillstånd på äldreboenden.

Tillkomsten av Spritpartiet kan locka väljare från de två partier – ett i vardera blocket – som i sina partiprogram har en tydlig alkoholpolitik.

Västerås

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons