Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Baka kakan först, dela sedan

Annons

Drömmar om högre lön, lägre skatt och tryggare jobb förverkligas genom att göra mer enklare och bättre.

Verkligheten är, kortfattat, att välfärd skapas av vår förmåga att utveckla, tillverka och marknadsföra varor och tjänster till konkurrenskraftiga priser i tävlan med motsvarande insatser från de cirka 99,85 procent av världens befolkning som råkar bo utanför Sverige. Vi kan inte konsumera mer än vi lyckas prestera.

Behovet av att ligga på topp gäller vårt näringsliv och vår samhällsservice i lika hög grad som våra omhuldade idrottares prestationer inför OS. Att förverkliga visionära drömmar kräver kompetens, framtidstro, prestation, uthållighet och lojalitet. Vi måste baka kakan innan vi har något att dela!

Var och en måste varje dag söka göra en toppinsats i sin uppgift och leva på hoppet att någon annan - mot rimlig ersättning - kan hjälpa oss med det vi inte är bra på, så att vi själva helhjärtat får ägna oss åt det vi kan.

Det är viktigare att stimulera yrkeskompetens på alla nivåer än att sjuksköterskor, redaktörer och kontorister med stöd av

tv-program skall känna tvånget att på sin fritid bli snickare, bilreparatörer och skräddare.

Vår utbildnings-, löne- och skattepolitik bör söka uppmuntra yrkeskompetens, kreativitet och företagande.

Som kunder ställer vi krav på alla de varor och tjänster som vi köper. På sjukhus vill vi möta kirurger och annan vårdpersonal som är kompetenta att göra säkra ingrepp, medicinska apparater som fungerar och rätt analyserade prover. På bilverkstaden vill vi ha säker service på vår bil. I flygplan vill vi känna trygghet och tillit till dem som konstruerat, tillverkat och servat planen.

Samma krav som vi ställer vid våra inköp ställer kunderna på de varor och tjänster som vi producerar, bland annat professionell kompetens hos alla som utför arbete jämte större vikt vid kompetensbehov och kompetensuppbyggnad i verksamhetens lång- och kortsiktiga planering.

Kompetens kan beskrivas som tillräcklig skicklighet, förmåga, behörighet och motivation att lösa problem eller utföra en

uppgift. Kompetensen är färskvara som måste underhållas och utvecklas i takt med en föränderlig verklighet.

Den ekonomiska utvecklingen påverkas av både interna och externa faktorer.

Schweiz hade som Sverige förmånen att vara neutralt under det andra världskriget. Efter kriget kostade en schweizerfranc 1:25. I dag kostar den mer än sex kronor. Sannolikt är en del av den svenska kronans urholkning självförvållad. Att i nationell samverkan söka återvinna framtida balans i vår status gentemot omvärlden är viktigare än att träta över orsak och skuld.

Har man utbildat sig till ett yrke med kända villkor kan man inte ultimativt kräva att i ett steg få mer än andra, som man

hoppas skall sitta still i båten med högre priser och skatter. Strejker kan liknas vid buskörning på sjön. Det är inte det man ser och kör på som åstadkommer de största skadorna, utan efterföljande vågskvalpet. Därför var det oansvarigt av vårdfacket att inte acceptera senaste medlarbudet, utan istället söka använda patienterna som gisslan i en utopisk enstegsraket som enligt utdelad förklaring är att "vi ska ha mer än andra".

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons