Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Bränder ska inte släckas med fotogen

Jörgen Johansson pläderar för en ”verklighetsförankrad alkoholpoliktik”, som skulle minska ungdomsfylleriet via importerad alkohol, då Systembolagets är mer renat – men de facto ger samma negativa effekter för individ och samhälle.

Annons

Inledningsvis belyser han klokt vikten av minskat ungdomssupande och dess konsekvenser på lång sikt. Konsekvensen är ologisk. Det är den tidiga alkoholdebuten som spolierar samhällets och många individers framtid. Här krävs insatser för upplysning, gott föredöme och opinion mot langning, oavsett om spriten via langare kommer från vinsthungrande importörer, Systembolaget eller oseriösa krögare. Vi skulle kanske behöva alkolås på arbetsplatser och riksdagshuset.

I dag beläggs var femte plats i vården av alkoholbruktets offer. Kombinerar man ungdomars låga debutålder med resultat från forskning skulle det i framtiden bli varannan vårdplats. Resultatet blir därmed även fler tärande och färre närande i samhället.

När det brinner i knutarna skall vi inte spruta fotogen på elden utan finna en effektiv släckningsstrategi. Här behövs ökat ansvar för framtiden från både vuxna och ungdomar, som inser alkoholbrukets konsekvenser på trygghet, våld och trafiksäkerhet. Det är den verklighetsförankringen som nyckeln till framgång.

Vi förleds lätt av att det ”bara” är en ökande minoritet som slås ut och att inkubationstiden från första glaset till utvecklad alkoholism är så lång att man glömmer sambandet. Ändå drabbas vi alla av missbruket som är barn till bruket.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons