Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Dina val påverkar framtiden

Annons

Vart fjärde år kunde den devisen vara slogan för varje politiskt parti, som efter valet tvingas kompromissa om hur framtiden skall utformas. En människas val är en indirekt faktor i den processen. Hon har även frihet att ofta göra individuella val som direkt påverkar egen och i många fall även andras framtid. Vi har frihet att välja livsstil som får betydelse för hälsa, miljö, trygghet och samlevnad. Vi får vanligtvis betala priset för självvalda misstag, men

i många fall även för andras. Chans och risk är kända faktorer i "livets många lotterier".

Idag räknar vi med att var femte sjukhussäng beläggs med alkoholbrukets direkta eller indirekta offer. Det kan inom snar framtid bli varannan, om inte ungdomarna kan hejda sitt ökande alkoholbruk. Forskning visar en förödande stor risk för framtida missbruk vid låg ålder för alkoholdebut.

Det är dina val som påverkar utvecklingen! Väljer man som ung att avstå från alkohol kan man aldrig bli missbrukare. Langar man som vuxen till unga blir effekten densamma som att "bekämpa brand med bensin". Behöver man en sup i varje ben för att inte missa balansen i dansen bör man tänka efter före. Även den som i måttlighet står pall kan med sitt dåliga föredöme fresta

andra att trilla dit, varifrån det behövs insikt, styrka, tålamod, avhållsamhet och ofta kamratstöd för att rehabiliteras och komma tillbaka.

För drygt 100 år sedan lyfte sig Sverige ur ett förödande alkoholtrauma. Då var det ett antal framsynta och handlingskraftiga personer som "satte klackarna i backarna" och grundade nykterhetsrörelsen, som erbjöd obuteljerad samvaro i alkoholfri miljö, bibliotek, studiecirklar, föreningskunskap, ordenshusbyggande, och idrott som medel i kampen för frihet från förtrycket under lasten. I den kampen stod liberaler och socialister skuldra vid skuldra. Alkoholpolitiken löstes ofta i beslutande organ enligt egna övertygelser utan hot om rapp från partipiskan.

IOGT-NTO-rörelsen har fortfarande en vision om ett samhälle, en värld där alkohol och andra droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv.

Man kan vara passivt positiv genom att vara enbart god, men aktivt positiv genom att göra gott. Valet är ditt! Våga välja!

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons