Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Effektivitet är nyckeln till en ljusare framtid

Annons

Vi kan med glädje läsa om ABB:s framgångar, i en tid då börskurserna är turbulenta och Sveriges framtid beror på hur våra företag lyckas konkurrera på den internationella marknaden genom god effektivitet.

Vi ställer som konsumenter krav på allt vi köper samt väljer varor och tjänster efter pris och kvalitet. Samma krav ställer andra på de varor eller tjänster som vi producerar. Våra insatser värderas av andra och måste vara effektiva i en värld med hård konkurrens.

Effektivitet har fått feltolkat vanrykte - att rationalisering innebär att klämma ut arbetskraftens sista svettdroppar. Ändå innebär effektivitet att man helst bör försöka göra mer både enklare och bättre samt därmed skapa utrymme för högre lön, lägre skatt och säkrare jobb. De värden vi skapar måste alltid vara större än kostnaderna för produktionen.

Vill vi nå bättre effektivitet gäller det inte bara att göra sakerna rätt, utan i minst lika hög grad att göra rätt saker. Professor Parkinson konstaterade att om man var tillräckligt många i en administrativ organisation kunde man hålla varandra fullt sysselsätta utan att tillföra någon positiv tillväxt. Att effektivisera skall ge större produktion, vilket kan ske genom att slita mer eller förenkla jobbet.

Produkter och produktionsprocesser skapas oftare direkt i arbetslivet än inom stora forskningsprojekt. Därför har man länge försökt stimulera anställda att lämna förslag till arbetsförenkling. Men man har varken i yrkesförberedande utbildning eller i introduktionen förmedlat grunderna för arbetsför-enkling och i övrigt sökt stimulera kreativitet genom praktiska problemlösningsexempel, såsom att visa en arbetsprocess före och efter enkla och vinstgivande förändringar.

Sverige behöver fler som vill försöka göra mer enklare och bättre i en effektiv värdetillväxt. Den olympiaden är viktigare för Sverige än den som nyss avslutats i Kina.

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons