Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Fler matarlinjer ökar välfärdsfaktorn tillgänglighet

Föreslagna förändringar i Västerås busstrafik är katastrof för äldre, menar en debattör. 

Annons
Långt att gå innan man kan gå på. Nu föreslås att även Aroslinje 9 ska försvinna från ett område där det bor många äldre, påpekar Thore Gårmark. foto: kenneth hudd/VLT:s arkiv

Tillgänglighet är för många ett primärt livsbehov. Vi behöver nå arbetsplatser, skolor, sjukhus, butiker och stationer samt tränings-, nöjes- och föreningslokaler under olika delar av dygnet.

Det är därför klokt att lyssna på synpunkter från allmänheten före beslut om man ämnar låta det som går in genom öronen passera hjärnorna och vid behov ompröva. Den offentliga kommunikationen är viktig om vi vill minska onödig biltrafik. Den är samtidigt svår att planera då inte alla kan ha en hållplats utanför husknuten i en geografiskt stort utbredd stad.

Det första vi tittar på är självfallet hur vi själva drabbas av förändringarna.Jag är en av de många +85-åringar som bor inom området Blåsbo-Aroslund. Vägarna är backiga och mörka kvällstid. Vi hade tidigare en daglinje och en kvällslinje. Nu finns endast Aroslinjen med trafik under halva dagen. I området bor många äldre, som något längre under dagen har tillgång även till Flexlinjen.

I området finns även Flodinsgården och Karlslund men även Rocklunda med träning, idrottsevenemang och andra begivenheter. Detta hade väckt förhoppning om bättre kommunikation.

Men icke sa Nicke. Nu föreslås att även Aroslinje 9 skall försvinna. Man frågar sig varför inte någon lågfrekvent linje som går utmed Vasagatan kunde svänga till centrum via Arosvägen eller helst även Föreningsgatan som gjorts tidigare. De som inte vill följa med rundan kan byta buss. Vissa sträckningar kunde exempelvis gå varannan timme.

Detta är endast ett exempel. Huvudbudskapet är att man borde ha fler lågfrekventa matarlinjer genom större bostadsområden som ökar välfärdsfaktorn tillgänglighet för fler inom ramen för en balanserad ekonomi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons