Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Håll arbetslösa ungdomar aktiva

Annons

Sverige behöver importera många viktiga förnödenheter och är därför beroende av att ha en omfattande export. Därför styrs vi av händelser i omvärlden.

Någon har tidigare myntat uttrycket: "Blir Amerika förkylt får Sverige lunginflammation." Detta förklarar den kris vi just nu upplever med mindre svängrum och mer svångrem.

Arbetslöshet är ett gissel som går i depressionens spår. För ungdomar som lämnar skolan är den särskilt kännbar och kan leda till uppgivenhet. Ungdomar behöver aktivitet för att inte försoffas och vänjas vid slöhet utan konstruktiva mål. Bristen på reella jobb kunde kompenseras av utvecklande verksamhet, som utöver studier kan vara föreningsstyrda insatser. Idrottsrörelsen och andra organisationer kan frivilligt medverka till nyttiga projekt för framtiden.

Vid resor till alpbyar i Österrike finner man ofta äldre flanörer efter naturstigar. De har många soffor att vila på. På sofforna finns ofta en graverad plåt som talar om vem som skänkt soffan. En privat sponsring till turismens främjande.

Vi skulle behöva bänkar utmed svenska leder samt upprustning och nybyggnad av raststugor och vindskydd. Scoutrörelsen och andra ungdomsorganisationer kunde ordna läger för ungdomar, där man arrangerar trevliga träffar, ordnar mat och logi samt leder deltagarnas frivilliga arbete med nyttiga projekt, vilka privatpersoner och företag erbjuda att sponsra. Andra läger kan erbjuda möjlighet till kulturella upplevelser med träning för underhållning, som senare kan erbjudas allmänheten i olika lokaler.

Utöver den goodwill som verksamheten ger den arrangerande rörelsen får många ungdomar kontakt med dess idéer.

Det vore en möjlighet att aktivera ungdomar, utan att de skall betraktas som svartfötter, som tar bröd ur munnen på dem som kunde utföra jobben mot avtalsenlig lön, som ofta inte är ett alternativ när projekten inte ryms inom befintliga ekonomiska ramar.

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons