Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Ljus eller mörk Lucia?

Annons

Vem kunde tro att den helgonförklarade lilla mörka tjejen från Syrakusa på Sicilien skulle bli en ljusdrottning uppe i vår kalla nord och som nästan skrämt livet ur yrvakna Nobelpristagare, som på sina hotellrum i svinottan väcks av sjungande, ljusbelysta unga damer i nattlinnen medförande morgonfikat?

Den här artikeln handlar inte om det. Inte heller om Lucia ska vara blond, brunett, rödlätt eller mörkhyad, utan om en mörk baksida av ljusfirandets innehåll, nämligen att under lucianatten gör många tonåringar alkoholdebut med risk för framtida mörker. Alltid med föräldrar, hembrännare, smugglare eller annan vuxen som langare. Detta ger en ny föräldraroll: Håll koll!

Av tio som börjar dricka före 15 års ålder riskerar fyra att i framtiden bli missbrukare, till förfång för dem själva och deras närmaste omgivning. Sker debuten vid 17 år drabbas var fjärde och efter 20 år var tionde. Siffrorna bygger på en amerikansk undersökning med likvärdig risk i Sverige.

Undersökningen omfattar 27000 personer och gjordes av NIH - en amerikansk motsvarighet till Folkhälsoinstitutet.

Redan tidigare erfarenhet att var tionde elev i en svensk skolklass drabbas av framtida missbruk var oroväckande. Svenska undersökningar visar klart lägre åldrar för alkoholdebuten som beräknas fyrdubbla antalet missbrukare och medföra att varannan istället för idag var femte sjukhussäng i framtiden beläggs med alkoholbrukets offer - om trenden inte med aktiva handlingar kan vändas.

Samtidigt som de ungas engagemang för många av världens andra internationella problem ökar, sänks garden mot att bryta ner kroppen med droger, vilket kan spoliera ett framtida liv i harmoni och framåtskridande.

Hoppet att få spela i den högsta divisionen med framtidens lag brukar karaktärisera de unga, som genom tidig alkoholdebut istället tyvärr kan hamna på den så kallade A-lagsbänken och bli tärande istället för närande i "vårt landslag".

Alkoholen är inte bara hälsovådlig för den som dricker för mycket. Blir följden trafikskador på grund av onykterhet, att andra får uppskjuten vård på grund av att var femte sjukhussäng är belagd på grund av alkoholskador, att grannar störs av onödigt buller med mera har man även skadat medmänniskor.

Den som aldrig varit brukare kan inte bli missbrukare. Att säkrast undvika risken för missbruk är att vara helnykter, vilket är förebyggande klokhet i jämförelse med den minoritet som kanske senare med stor möda söker komma ur sitt missbruk med helnykterhet som enda överlevnadsväg.

Tänk vilken hjälp många oroliga tonårsföräldrar skulle ge sina barn om de själva avstod från sina få glas vin per år och som gott föredöme kunde använda lättdrycker i sitt sociala umgänge. Varför inte skriva ömsesidigt kontrakt eller med handslag befästa en vit period - innefattande en "vit jul" - utan våld och rattfylla? Föräldrar är värda nyktra barn och barnen nyktra föräldrar!

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons