Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Ljus eller mörk lucia?

Artikeln handlar inte om Lucia skall vara blond, brunett, rödlätt eller mörkhyad, utan om en mörk baksida av ljusfirandet, då många tonåringar under lucianatten gör alkohol-debut med risk för framtida mörker. Alltid med föräldrar, hembrännare, smugglare eller annan vuxen som langare. Detta ger en ny föräldraroll: Håll koll!

Annons
Ljushögtiden har en baksida. Många tonåringar gör alkoholdebut under lucianatten, med risk för framtida mörker. (Lucian på bilden har inget samband med artikeln.) Foto: Scanpix

Av tio som börjar dricka före 15 års ålder riskerar fyra att i framtiden bli missbrukare till förfång för dem själva och deras närmaste omgivning. Sker debuten vid 17 år drabbas var fjärde och efter 20 år var tionde. Siffrorna bygger på en amerikansk undersökning med likvärdig risk i Sverige.

Undersökningen omfattar 27 000 personer och gjordes av NIH – en amerikansk motsvarighet till Folkhälsoinstitutet.

Redan tidigare erfarenhet att var tionde elev i en svensk skolklass drabbas av framtida alkoholproblem var oroväckande. Svenska undersökningar visar klart lägre åldrar för alkoholdebuten som beräknas fyrdubbla antalet missbrukare och medföra att varannan i stället för i dag var femte sjukhussäng i framtiden beläggs med alkoholbrukets offer – om trenden inte med aktiva handlingar kan vändas. Vissa positiva tendenser till ungas tänkande har glädjande nog spårats.

Samtidigt som de ungas engagemang för många av världens andra internationella problem ökar, sänks garden mot att bryta ner kroppen med droger, vilket kan spoliera ett framtida liv i harmoni och framåtskridande.

Hoppet att få spela i den högsta divisionen med framtidens lag brukar karaktärisera de unga, som genom tidig alkoholdebut i stället kan hamna på den så kallade A-lagsbänken och bli tärande i stället för närande i ”landslaget Sverige”.

Alkoholen är inte bara hälsovådlig för den som dricker för mycket. Blir följden trafikskador på grund av onykterhet, att andra får uppskjuten vård på grund av att var femte sjukhussäng är belagd på grund av alkoholskador, att grannar störs av onödigt buller med mera har man även skadat medmänniskor.

Den som aldrig varit brukare kan inte bli missbrukare. Att säkrast undvika risken för missbruk är att vara helnykter, vilket är förebyggande klokhet i jämförelse med den minoritet som kanske senare med stor möda söker komma ur sitt missbruk med helnykterhet som enda överlevnadsväg. Även kroppen betraktar alkohol som gift, då dess reningsverk börjar ett saneringsarbete som kan reducera annat immunförsvar.

Tänk vilken hjälp många oroliga tonårsföräldrar skulle ge sina barn om de själva avstod från sina få glas vin per år och som gott föredöme kunde använda lättdrycker i sitt sociala umgänge. Varför inte skriva ömsesidigt kontrakt eller med handslag befästa en vit period – innefattande en ”vit jul” – utan våld och rattfylla? Föräldrar är värda nyktra barn och barnen nyktra föräldrar!

Jag avslutar med en dryckesvisa som mixats i egen poesibar, att sjungas vid sundare lucia-, jul- och nyårsfester:

Alternativ dryckesvisa:

(Melodi: Hej tomtegubbar, slå i glasen)

Skål säger vi till alla gäster

som är med på kalaset

Vi tycker att det alltid bäst är

med alkoholfritt i glaset

Man vet vad man har sagt och gjort

kan köra bilen hem till sin port

Man är både klok och framsynt

med alkoholfritt i glaset.

Thore Gårmark

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons