Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Lön för kompetens och produktivitet

Under den senaste månaden har debatten i hög grad gällt sjuksköterskornas löner.

Annons

Jag missunnar inte denna grupp högre lön, då den har ett för allmänheten påtagligt och egenfokuserat ansvar. Jag anser det ändå vara ansvarslöst att under pågående avtalsperiod

signalera vilda konflikter, då en stabil arbetsmarknad med säkra leveransvillkor är och har varit en viktig konkurrensfördel i Sveriges ekonomiska utveckling.

Konkurrensförmåga är att i hård internationell tävlan kunna tillhandahålla rätt kvalitet till rimligt pris på en leveranssäker marknad av varor och tjänster. Bra yrkeskompetens är internationellt gångbar.

I vården märker vi främst läkarna och annan vårdpersonal och på flyget piloterna. Vid deras sida finns andra hjältar som forskar, konstruerar, tillverkar och marknadsför navigationsinstrument och medicinsk utrustning som viktiga delkomponenter i en lyckad operation eller en säker flygning.

Även dessa kan med liknande argument uttrycka missnöje med sina löner. (Vem är inte underbetald eller eftersläpande?) Lön är ingen närvaropremie utan ersättning för utfört arbete och bör baseras på kompetens och produktivitet, där kompetens är förmågan (kunskapen, färdigheten och ansvaret) att utföra något som man själv eller andra behöver och produktivitet är att utföra arbetsinsatsen så snabbt att någon kan och vill betala kostnaden för insatsen, så att mottagaren blir nöjd.

Kompetens är en färskvara, som successivt måste underhållas i takt med utvecklingen. Icke omsättningsbar kunskap är ingen reell kompetens. Att viss yrkesutbildning förlagts till högskolan med mycket ökade kostnader för samhälle och till viss del även för den studerande innebär i sig ingen garanterad lönenivå, men är en värdefull merit för att komma in på arbetsmarknaden och bevisa sin kompetens.

Formell inhämtning av kompetens i livets skola har i praktiken bättre värde än gamla rostiga skolkunskaper.

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons