Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: PRO angriper hellre budbäraren

Sven Larsson och Gun Rautio föredrar att som affischnamn angripa budbäraren som måltavla i stället för budet.

Annons

När jag påpekat att vi pensionärer inte som löntagare riskerar att förlora jobb och företag tolkas det som att vi pensionärer fått det bra och inte drabbats av den ekonomiska världskrisen.

Att arbetsgivaravgiften som obligatoriskt påslag på lönen är en lönekostnad och en förutsättning för anställningen hävdas vara fel, därför att Svenskt Näringsliv som företrädare för arbetsgivarna självfallet har samma åsikt.

Jag har inte ifrågasatt ”löneskatten” utan bara i ett exempel sökt tydliggöra den.

Mina sakargument bemöts med att jag är gynnad av regeringens skattepolitik.

Jag har inte klagat även om min pension också minskat och mitt huvudsakliga sparkapital i aktier sedan 2005 minskat med cirka 30 procent. Den förlusten hade kunnat mildrats om mina aktier i svenska företag sålts. Det hade varit ett svek mot min övertygelse, då jag fort-farande tror på en framtid för Sverige.

Jag köpte de första aktierna när månadslönen som ingenjör under tio år hade ökat från 225 till cirka 1 000 kronor. Aktiernas värde har växt och fallit under åren liksom utdelningarna (räntan).

Några har helt tappat värde, men sparkapitalet har arbetat och inte bara långsamt krympt med låg ränta på bankkonto eller med stora ekonomiska ”magplask” i takt med kronans fall (devalveringar).

Som en ej partipolitiskt engagerad medborgare känns det ibland kränkande att sakdebatten under ett valår tolkas som höger- eller vänsterkrokar i kampen om regeringsmakten. Det kan liknas vid att som flanör bli involverad i ett gatubråk.

Vi måste oavsett valutgången arbeta oss ur krisen. Schweiz som även var neutralt under andra världskriget behöll sin samlingsregering och använder täta folkomröstningar. Deras valuta har blivit fyra gånger starkare (dyrare) för oss svenskar.

Den svenska modellen befästes under krigsåren och behöver kanske en ”make up” för ett renare spel mot nya segrar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons