Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Reavinstskatten är en komplex fråga

Annons

Den 29 maj försökte jag i en debattartikel översiktligt analysera reavinstskatten och neutralisera debatten genom belysa orsakerna till de höga bostadspriserna samt jämföra konsekvenserna för de boende av antingen successivt ökade boendekostnader genom fastighetsskatt på fiktivt bostadsvärde eller ökad reavinstskatt på "vinsten" i samband med försäljning.

Att bostadspriserna i attraktiva orter rusat i höjden beror dels på att bostäder är en bristvara, dels att kronans värde efter andra världskriget minskat. Valutan i ett annat neutralt land, Schweiz, har exempelvis under 50 år blivit fem gånger dyrare för oss svenskar.

I en ledare den 31 maj skriver VLT bland annat att "den som säljer i ett läge då fastighetspriserna stigit långsammare än inflationen får (med det nya systemet) betala skatt på en luftvinst. Då är skatten snarast att jämföra med konfiskation." John Böttiger har med ett räkneexempel i debattartikel den 29 maj funnit att man vid försäljning av ett hus som under 1960-

talet kostat 400000 kronor och säljs för 3,5 miljoner förlorar en halv miljon, om man beaktar inflationen. Reavinstskatt skulle därför bli rena ockret.

Frågan är komplex. Om man skall betala kapitalskatt på bostäder är min under många år hävdade slutsats att det är bättre att betala högre skatt på en verklig vinst än att under boendet få höjd hyra via successivt ökad fastighetsskatt på fiktivt värde.

Äger nu en bostadsrätt och ett fritidshus, men har

i samband med byte av bostadsort under åren sålt tre villor och en bostadsrätt med en relativt vettig vinst om man ser till skillnaden mellan inköps- och försäljningspriserna, men med mycket hög vinst på den egna kapitalinsatsen. Då huvuddelen av investeringen varit lånade pengar är det ologiskt att betrakta total investering som egen insats med skäligt inflationsskydd. Huvuddelen av insatserna har andra sparare spenderat när de utan inflationsskydd gett banken möjlighet att låna ut.

För cirka 40 år sedan var en av mina uppgifter att avveckla en företagsenhet i Norrland. En medarbetare hade byggt en bostad för cirka 100000 kronor, som var värderad till 120000. Då samtidigt ortens järnväg lades ner och telenätet automatiserades fick villan säljas för 80000. I många orter har man rivit fullt beboeliga bostadshus. Inte bara på Västerås marknad, utan även i livets tivoli finns både gungor och

karuseller. Slutresultatet visas när man sålt.

Arkimedes sade: "Ge mig en fast punkt och jag kan förflytta jorden". Det är bristen på fasta punkter som försvårar våra möjligheter att ändra något utan att någon blir förlorare.

Thore Gårmark

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons