Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Växa eller förväxa i arbetslivet?

Många unga vill göra karriär – helst ett störtlopp uppför. Tjäna pengar, få makt och bli berömda. Första villkoret att lyckas är att få försöka – att vara på rätt plats vid rätt tid.

Annons

Kunskap, förmåga, logiskt tänkande, riskbedömning och handlingskraft i rätt proportioner är värdefulla kompetenser jämte förmåga och tålamod att även lära av egna och andras misstag. Att lyckas är med andra ord mer slit och skicklighet än tur. Det gäller även att öppet erkänna sina misstag, medveten om att den som aldrig gör fel inte heller gör mycket, men man bör ha förstånd att inte upprepa samma fel.

Inom lagidrotten kan man inte bli attraktiv superstjärna utan att ständigt söka göra sitt bästa i sitt lag på den plats och nivå man är. Då kan man lyckas att bli upptäckt och befordrad till större uppgifter. Där kanske man inte räcker till utan har befordrats upp till sin inkompetensnivå.

Detsamma gäller i arbetslivet och misslyckandet kan innebära svårigheter att även komma igen på den nivå man behärskar. Man har inte bara hamnat i en återvändsgränd utan kan ha nått sitt ”bitter end”.

Framtiden är inte vad den har varit. Inför ett nytt år behövs nya mål.

Drömmar om makt och härlighet får inte hindra verklighetens lott – att utan misströstan och avund söka ge järnet i den uppgift man har.

Även om den kan upplevas som ringa ger den kunskap och erfarenhet samt plogar väg till utveckling utan risk för frontalkrockar i yster fartblindhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons