Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Vi bör unna barn och barnbarn en ren natur

1938 skrev journalisten och författaren "Lubbe" Nordström boken Lortsverige, i vilken han avlivade myten om den svenska renligheten. Även om hygienen förbättrats finns den många skönhetsfläckar i dagens Sverige.

Annons

Reportage om städning på sjukhus och om icke godkända julbord är exempel. Förorening av vattendrag och luft är andra långsiktiga hotbilder för liv och hälsa.

Den här artikeln handlar om naturen och vantron om dess självläkande kraft.

Med ökad tillgång av engångsförpackningar börjar naturens lungor drabbas av en ny "cancertyp", som drabbar oss alla.

Om nio miljoner svenskar varje år bara kastar tre tomma aluminiumburkar var i naturen ökas antalet varje år med 27 miljoner burkar, som inte bryts ner lätt och kan ge människofötter och djurnosar svåra skador. Bara för att man inte orkar bära hem den tomma burken, som man före rasten hade burits med över tre hekto vätska i!

Andra svårnedbrutna material är plast- och glasförpackningar. De senare även sköra och kan med solskenets strålar fungera som brännglas för förödande skogsbränder. För att inte tala om bilskrot och hushållsartiklar. Håll naturen ren!

Som fjällvandrare under många år märker man lätt hur nya generationer visar övertro på naturens självläkande krafter. Man har även kunnat dricka vatten direkt ur fjällbäckar.

Alkoholen i en ölburk förbränns av kroppens reningsverk, som angriper gifter i kroppen. Förpackningen är motståndskraftig under lång tid.

Pantavgiftter har medfört att man plockar upp mer, men burkar från importöl har inget returvärde. Ändå är det viktigt att burkarna kommer till nytta och minskar energiförbrukningen vid framställning av nya, som ger ett annat viktigt argument för återvinning.

Vi bör unna våra barn och barnbarn en ren natur och inte ett Lortsverige - vare sig inne eller ute.

THORE GÅRMARK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons