Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thore Gårmark: Vi kan alla lära av varandra

Genom ett inslag i tv-programmet Plus skrivs mycket om att barn på myndighetsdagen av landstingen krävs på skulder som deras föräldrar ej reglerat.

Annons

Skulderna med räntor har lämnats till indrivning, som aktiveras från myndighetsdagen och tyvärr reducerar barnets framtida möjligheter till bostad och lån.

När man blir myndig förfogar man själv över det föräldrarna eventuellt sparat i barnets namn. Man har ofta egna studieskulder för långsiktig amortering. Egna obetalda sjukvårdskostnader som inte faller inom ramen för fri sjukvård kan möjligen betraktas som liknande investering.

Om man som barn stått som ägare till familjens bil och i efterhand krävs på böter och räntor för olovlig parkering har man tagits som gisslan och utsatts för rån.

Föräldraomsorg gäller både föräldrars omsorg om sina barn och vuxna barns omsorg om sina föräldrar. Arvsrätten kan i båda fallen innefatta både tillgångar och skulder.

Förr var många barn en trygghetsförsäkring när kraften att arbeta och försörja sig skulle avta. I bästa fall fick man en undantagsstuga med eget boende. I andra fall cirkulerade man i perioder mellan barnens hem, vilket under ett 20-tal år gällde min mors farmor, som inte ville komma till "fattighuset".

Hon och hennes make hade tidigt skaffat en villa, som en av döttrarna genom att överta banklånen blev ägare till mot att modern enligt muntlig överenskommelse skulle få bo där till dödsdagen.

När dottern blev änka och gifte om sig ville den nye mannen kasta ut svärmodern, som med sina ägodelar i en koffert under cirka 20 år roterade bland övriga barns trånga lägenheter. Hon hade en liten pension och hjälpte efter förmåga till i hushållen.

Den svikande dotterns arvingar blev vinnare, då fastighetens värde idag ökat ett par hundra gånger.

Idag köper man sig fri från föräldraomsorg genom skattsedeln som finansierar bra äldreboende i olika former. För en del barn blir föräldraomsorgen endast att minnas Mors dag, Fars dag, julen samt födelse- och namnsdagar.

Föräldraomsorg har bytts mot omsorg i samhällets regi. Övergången mellan generationer har ibland krympt från bro till spång.

Fann, som tidigare ordförande i en av Röda korsets storstadskretsar, att många nära boende barn allt för sällan hade kontakt med sina föräldrar.

Vår ideella väntjänst i form av samtal, fika och promenader sågs på den tiden inte heller med blida ögon från de anställda, vilka upplevde oss som "svartfötter" - som tog mat ur munnen från presumtiva vårdare.

Exemplen gäller inte angrepp på äldreomsorgen, utan bristen på empati i relationer mellan generationer. Det gäller även föräldraansvaret för tonåringarna som ibland helt delegeras till skolan och sociala myndigheter.

Det är enkelt och bekvämt att strunta i vad barnen gör i skolan och på fritiden, vilket bland annat leder till ökat ungdomsfylleri med mångdubbelt antal missbrukare i framtiden.

Många så kallade u-länder är i detta avseende rikare än vi, då de känner primäransvar både för barn och föräldrar. Vi behöver hjälpa och värna varandra, så att klyftan mellan generationerna minskar och ömsesidig förståelse ökar. Vi har alla så mycket att ge varandra och lära av varandra med ökat ansvar över åldersgränserna som ger lyft i tillvaron.

Som ung har man mycken energi och begränsad erfarenhet. Som gammal har man stor erfarenhet och begränsad ork. Samverkan över åldersgränserna ger därför stort ömsesidigt utbyte. Bara brev eller telefonsamtal kan erbjuda angenäm avkoppling i tillvaron.

Det måste kännas lika rätt och angeläget att fem barn ägnar omsorg åt sina föräldrar som att två föräldrar skall ge järnet för sina fem barn.

Thore Gårmark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons