Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thorell (s): Självklart ska makten granskas

Birthe och Hans Stackegård föreslår att KU ska begränsa granskningen av politiker genom att införa en sorts kodex för hur den får gå till. (VLT den 8 november).

Annons

Jag noterar dock att de inte skyltar med sin partibeteckning, de är båda aktiva moderater.

Förslaget är riktigt dåligt. Det är klart att vi som har förtroendeuppdrag ska granskas av medierna. Visst kan man ha åsikter om hur närgångna journalister kan vara, och hur man ibland förstorar upp bagatellartade, gamla händelser. Det innebär dock inte att man på något vis via lagstiftning ska tangera en begränsning av pressfriheten.

Vi som har förtroendeuppdrag har en förpliktelse att föregå med gott exempel. Om man stiftar landets lagar så är det rimligt att man också följer dem. Det gäller inte minst skattebrott och svartarbete. Det är förödande för skattemoralen om ledande politiker inte gör rätt för sig.

Den senaste tidens granskning har ibland inslag av häxjakt över sig. Det är synd, för det innebär att de riktigt allvarliga övertrampen försvinner i mängden av "avslöjanden" som till exempel Schenströmaffären. Det är allvarligt att regeringens högsta tjänsteman, medan hon har jour, är ute på krogen och dricker en massa vin. Att hon sedan ljuger om saken för sin chef gör inte saken bättre.

Däremot så kan jag hålla med om vilka krav man egentligen kan ställa på ledande politiker. Vi kan, precis som alla andra, inte jobba hur mycket som helst eller ha ständig jour. Däremot kan man ställa kravet att vi ska följa lagarna och göra rätt för oss. Det är inte orimligt.

Olle Thorell

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons