Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thorell (S): Tomma ord från M om nattis

De moderata riksdagsledamöterna Jessica Polfjärd, Staffan Anger och Åsa Coenraads röstade nyligen emot ett socialdemokratiskt förslag att införa stimulansbidrag till kommuner för att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

Annons

Polfjärd skriver den 30 maj ”om arbetslinjen och full sysselsättning dessutom ska gälla är det därför viktigt att en flexibel barnomsorg, vid behov, även kan erbjudas på obekväma arbetstider”. Vi kan konstatera från voteringen i riksdagen den 23 maj, då alliansen röstade emot, att det är tomma ord som man inte är beredd att agera för.

Polfjärd skriver att ”för tillfället vet vi dock inte hur behoven för barnomsorg på obekväm arbetstid ser ut, vilket betyder att efterfrågan bör undersökas innan kommuner ges statligt stöd”. Där far hon med direkt osanning eller förkastar Kommunals undersökning.

Kommunalarbetareförbundet har genomfört en intervjuundersökning bland sina medlemmar där 30 procent av de tillfrågade uppgav att de inte kunde arbeta heltid med de öppettider som förskolorna hade. Var femte uppgav att förskolans öppettider inte motsvarade de behov som föräldrarna hade. 67 procent sa att de aldrig hade blivit tillfrågade om vilka behov de har av öppettider inom förskolan. Så visst finns det behov som inte syns och önskemål om en högre tillgänglighet.

I 160 av Sveriges kommuner saknar småbarnsföräldrar helt tillgång till nattis.I Västmanland har Norberg kommun fattat beslut att erbjuda nattis, men på grund av begränsade ekonomiska förutsättningar inte kunnat verkställa. Genom vårt förslag, som riksdagen ställde sig bakom, kan kommuner erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger med hjälp av statligt stimulansbidrag.

För oss socialdemokrater är nattis en del av välfärden. Alla föräldrar ska erbjudas samma goda barnomsorg oavsett om de jobbar dag, helg- eller nattetid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons