Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thure Jadestig: Dags för Social-demokraterna att börja lyssna

Annons

Mona Sahlins avgång som Socialdemokraternas parti-ledare har fått alla proffstyckare att gå igång på högvarv. För att kunna följa alla turer måste man följa debatten minut för minut.

Vanliga människor har dock inga möjligheter att hänga med. I stället känner de en besvikelse, ja en oro, över att deras vardagsfrågor kommit i skymundan.

Dagsdebattens fokusering på medieutspel har öppnat möjligheter för massor av åsiktshysteriker att visa upp sina senaste infall genom nya medier. Att kalla dessa för ”sociala medier” är en förskönande beskrivning. De är snarare ett slags elektronisk motsvarighet till Kiviks marknad. De ger inga möjligheter till dialog i betydelsen sökande efter nya och gemensamma ståndpunkter.

Demokratins ursprung är emellertid dialog: den som säger något på torget skall också vara beredd att lyssna på motargument. Det är till den samtalsformen som Socialdemokraterna nu måste återvända.

Här kan rådslag bli en viktig kanal. Men rådslagen måste handla om vad medlemmar och sympatisörer verkligen anser och upplever. De får inte bli en politisk variant på reklambyråernas utfrågningar om hur kunder gillar olika slag av tvättmedel.

En direkt modell kan vara det stora rådslag som LO genomförde vid mitten av 1990-talet. Då fick medlemmarna med egna ord uttrycka sina egna idéer, sympatier och farhågor. Frågorna var öppna. Resultatet blev en ny bild av människors vardag.

Förhoppningsvis kommer vi socialdemokratin på liknande sätt att öppna sig för mer öppet frågande – och särskilt för mer lyssnande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons