Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thure Jadestig: Ge ansvaret för missbrukarvården åt staten

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) vill flytta missbrukarvården från kommunerna till landstingen för att skapa mer enhetlig vård.

Annons

Bättre vore att flytta ansvaret till staten.

Skälen är flera. Staten ansvarar för alkohol- och narkotikapolitiken och bör därför direkt bära kostnaderna för sina misslyckanden att förebygga och begränsa missbruk. En direkt koppling till vårdkostnaderna skulle ge "raka rör" till motåtgärderna. Missbrukarvården är till stor del - kanske den största - en skyddsfunktion. Den bör därför ligga på staten som en del i samhällsskyddet.

Inför tillkomsten av den första alkoholistlagen varnade Civildepartementets sakkunniga för kommunal inaktivitet på grund av de väntade kostnaderna för alkoholistvården. Därför inrättades även en statlig anstalt, Venngarn, som öppnade i 1916.

Vid samma tid skapade riksdagen Rusdrycksmedelsfonden för att ta hand om statens stora skatteinkomster av alkoholförsäljningen. Bland de syften som medel från början skulle få användas till fanns bland annat nykterhetsupplysning och nykterhetsvård.

Under 1990-talet avrustade kommunerna sina nykterhetsvårdinsatser, till stor del av ekonomiska skäl. Vuxna missbrukare hamnade längst ner på alla prioriteringslistor. Antalet vårdplatser minskade kraftigt.

Sedan många år ser vi det bedrövliga resultatet. Många missbrukare bollas runt mellan kriminalvården och landstingspsykiatrin. Anna Lindhs mördare, Mijailo Mijailovic, är en tragisk men typisk representant för en grupp med tusentals psykiskt sjuka, kriminella missbrukare, som inte får hjälp i dagens system. En mer offensiv och resursstark missbrukarvård hade sannolikt kunnat fånga upp honom långt tidigare.

Maria Larsson väcker frågan om missbrukarvårdens huvudmannaskap i ett unikt läge. Försäljningen av Vin Sprit har givit pengar, som kan investeras i en utbyggnad av en statlig infrastruktur med vårdinstitutioner.

Larssons utredningsdirektiv och budgetförhandlingar får visa om alliansregeringen lärt sig något av 100 års debatt om den svenska missbrukarvården och dess finansiering.

THURE JADESTIG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons