Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thure Jadestig: ”Narkotikafritt samhälle” har stöd i FN-konventionerna

Annons

Vänsterpartisten Dan Karlsson från Arboga har i VLT ondgjort sig över att kommuner och andra använder begreppet ”ett narkotikafritt samhälle” i sin policyskrivning.

Han anser målet vara en orealistisk vision. Men han missar samtidigt innebörden i detta begrepp.

”Narkotikafritt samhälle” är ett begrepp som infördes 1978 av riksdagen som målsättning för svensk narkotikapolitik. Det fick då innebörden ”ett samhälle fritt från missbruk (icke-medicinskt bruk) av narkotika”.

Målsättningen är den samma som i Förenta Nationernas narkotikakonventioner (1961, 1971 och 1988). Där förbinder sig de anslutna staterna att begränsa den tillåtna användningen av narkotika (och motsvarande medel) till medicinska och vetenskapliga ändamål.

Sverige har tillträtt dessa konventioner och därmed anammat denna målsättning. Varje annan målsättning skulle strida mot folkrätten.

”Narkotikafritt samhälle” som narkotikapolitisk målsättning utesluter inte ett ansvarsfullt bruk av narkotika som förskrivs av läkare på korrekta indikationer.

Möjligen kan Dan Karlsson ha rätt i att kommunala policyskrivare skulle vara noggrannare med orden och exempelvis skriva ”olovligen bruka” i stället för ”använda” när det gäller narkotika.

I så fall får Dan Karlsson gärna börja själv med att ta reda på vad begrepp betyder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons