Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thure Jadestig: Skapa engemensam etikram för bjudresor

Annons

Moderaternas nya parti-sekreterare Sofia Arkelsten är i blåsväder sedan hon låtit sig bjudas på en resa av oljebolaget Shell. Det har även framkommit uppgifter om att hon låtit sig bjudas på resor av RFSU till Tanzania och av en kärnkraftsorganisation till Finland. Arkelstens resande skall nu utredas av Riksenheten mot korruption. Hon har också snabbt avgått ur en bolagsstyrelse.

En expert som intervjuades i radio menade att det var omöjligt för politiker att sitta i bolagsstyrelser. Tidigare har en landshövding åtalats för mutbrott efter att ha deltagit i ett jaktarrangemang hos en stor skogsägare. Hon blev dock frikänd. Slutsatsen måste nu bli att i dag ingen vet var gränserna går.

Nu måste riksdagens demokratiska partier skapa en gemensam ram för vad som skall anses vara acceptabla kontakter mellan politiker, företag och intresseorganisationer. Samma slag av problem har tidigare förekommit mellan läkemedelsindustrin och landstingsanställda läkare. Förr bedrev industrin omfattande reklam för sina produkter i form av ”kurser” för läkare. Formerna har senare reglerats noga genom ett avtal mellan Läkarförbundet och Landstingsförbundet (numera Sveriges Kommuner och landsting).

Vi riskerar att få en ohållbar situation om det blir juristerna som sätter gränserna för politikers kontakter med allmänhet, organisationer och företag.

Särskilt oroande är att man i samma svep nämner en studieresa organiserad av en folkrörelse för att studera ett spirande frivilligarbete i ett land som är priori-terat i svenskt utvecklingsbistånd. Om folkrörelser skall jämställas med företag – till och med i fråga om styrelsesittande – blir det omöjligt för folkvalda att ha kvar sina breda kontaktytor i samhället. Möjligheterna till kunskapande och överläggningar försvinner.

Om man försöker lösa problemet genom att skilja ut ideella organisationer som acceptabla kontaktytor och tillåtna arrangörer kommer företagen att gömma sig bakom egna intresseorganisationer.

Riksdagen bör ta ett samlat grepp på denna fråga och genom en frivillig överenskommelse mellan de demokratiska partierna skapa en gemensam etisk ram för vad som skall anses vara acceptabelt i fråga om bjudresor, särskilda arrangemang, styrelseuppdrag och så vidare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons