Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thure Jadestig: Skattepolitiken vägen till välfärden för S

I eftervalsdebatten om socialdemokratins tillbakagång och behov av nyorientering har en fråga lyst med sin frånvaro, nämligen skatterna.

Annons

Fredrik Reinfeldts allians lyckades få sin skattepolitik att framstå som mer trovärdig än den rödgröna. Men väljarkåren har här tagit betydande risker med finansieringen av den offentliga välfärden, vilket visades av mediebevakningen av de utförsäkrade. Troligen kommer allt fler att personligen bli varse att priset för skattesänkningarna betalas av dem som ställts utanför.

Frågan om den offentliga välfärdens fortsatta finansiering genom skatter kommer att ställas på sin spets inom några år, då de stora 40-talskullarna skall in i pensioner och åldringsvård.

Skattedebatten måste föras inte bara utifrån vad som är politiskt önskvärt utan minst lika mycket utifrån vad som är fiskalt möjligt och praktiskt genomförbart. Det blir svårt att motivera att alla skall betala solidariskt för välfärden när allt fler företag och rika personer går på ”global skatte-shopping” för att finna ett hemvist där de betalar så låg skatt som möjligt. Med ett EU som tar för sig allt större delar av den nationella beslutsrätten kan vi räkna med att det blir ”skatteharmonisering” i en eller annan form.

Det blir en stor pedagogisk uppgift att förklara för uppväxande generationer att de i dag måste betala för att själva få stöd på sin ålderdom. Ty i dagens mikrosekundsamhälle orkar ingen tänka eller planera finansiellt 30 år in i framtiden.

En stor del av den svenska socialdemokratins framgångar under mer än ett halvsekel kan förklaras med att partiet lyckades försvara det globalt sett höga skatteuttaget som ett uttryck för solidaritet. Att finna en långsiktigt hållbar lösning på skatter och välfärd blir en avgörande utmaning för att Socialdemokraterna skall återta det politiska initiativet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons