Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thure Jadestig: Vilka narkotikaexperter skall man lyssna på?

VLT:s omskakande reportage om Catarinas oro för sin dotter Sara och hennes narkotikamissbruk har pekat på hur svårt det är för föräldrar att få hjälp när deras barn fortsätter med droger.

Annons

Samtidigt har det genom åren inte saknats experter som haft olika patentlösningar på problemen: tvång respektive frivillighet, läkemedelsbehandling respektive drogfrihet och så vidare.

Som folkrörelseman sprungen ur arbetarrörelsen förvånas jag över att så få ställer frågan om hur olika experters förslag verkar ute i vardagen för vilsekomna ungdomar. Ett samhällets moraliska status brukar bedömas efter hur det behandlar sina mest utsatta medborgare. Fortfarande är det så att arbetarklassens barn drabbas värst av luckorna i narkotikapolitiken. Ingen frågar dock efter

experternas ansvar för denna tragedi.

Som exempel kan man ta frågan om drogtester för ungdomar. Den har varit på tapeten i tre årtionden. Fortfarande hanterar man frågan som ett integritetsproblem.

Eftersom resurser och befogenheter saknas att spåra missbruk i tid leder dagens låt gå-politik till en ständig nyrekrytering av missbrukare.

Vad skulle ett program innehålla för att ge maximalt skydd åt arbetarklassens barn mot narkotikamissbruk? Uppenbarligen behövs nytänkande, eftersom årtionden av expertdebatt inte skapat mycket av praktisk nytta.

Först och främst skulle opinionsbildningen behöva bli mer fokuserad på etiska frågor. Man skulle till exempel kunna framhålla att inköp och konsumtion av narkotika underhåller en global narkotikaindustri som förtrycker människor i producentländerna. Att avstå från narkotika blir då ett uttryck för global solidaritet.

Praktiska insatser skulle behöva inriktas på att städa upp i de kommersiella ungdomsmiljöerna där droger frodas och på att spåra upp experimentellt missbruk så tidigt som möjligt. Drogtester skulle vara möjliga vid misstanke men också för att kartlägga missbrukets fulla omfattning på till exempel en skola.

Tidiga insatser skulle göras efter modellen ”tvång i frihet” med bland annat övervakning, kontaktpersoner och drogtester. Allt skulle inriktas på att stoppa missbruket innan det skadat den unge och gjort honom eller henne oförmögen till egen framtida försörjning.

Thure Jadestig

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons