Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiden rinner ut för landstinget

Annons

Det är hög tid för landstingsmajoriteten att ta folkpartiets och moderaternas gemensamma förslag på allvar och avbryta upphandlingen av privata familjeläkare. Halvårsskiftet - då de gamla avtalen går ut - rycker allt närmare. Det är inte mycket som tyder på att den rättsliga process som nu pågår kan avslutas i så god tid att fullständiga garantier kan ges att alla familjeläkarmottagningar då fungerar normalt.

Att landstinget så att säga "vann" i länsrätten i torsdags är med all säkerhet bara ett första steg i det rättsliga spelet. Praktikertjänst hävdar att länsrätten ej behandlat dess inlaga om felaktigheter även i Caremas anbudshandlingar och avser att begära prövningstillstånd i kammarrätten. Och innan det avgjorts kan landstinget inte göra något som har samband med upphandlingen.

Att nu i stället avbryta upphandlingen är inte, som det påståtts, att utsätta landstinget för några krav på stora skadestånd. Skadestånd kan man få först om man förfördelats på något orätt sätt. Och än så länge finns varken vinnare eller förlorare bland familjeläkarna. Beslutet om tilldelning till Carema är överklagat och för närvarande icke giltigt. Beslutet om förnyat förtroende för Grindberga familjeläkarenhet i Arboga och Apalby familjeläkare i Västerås är inte överklagat och de skrivna avtalen ska naturligtvis ligga fast.

Vi vill låta alla familjeläkare som så önskar verka i Västmanland. Landstinget kan helt enkelt skriva en betalningsförbindelse om ersättning enligt kapiteringssystemet med alla allmänläkare som fullt ut vill följa landstingets familjeläkarprogram och dess kravspecifikationer. Alla som vill följa reglerna är välkomna och det behöver inte göras någon upphandling i egentlig mening. Läkarna får konkurrera om patienterna och får betalt för hur de lyckas lista dem. Ett system som alla läkare vi talat med är beredda att ställa upp på. Det kan till och med förväntas locka nya familjeläkare till länet. Vi återinför alltså patienternas rätt till fritt val av läkare.

Det är illa att landstingets socialistiska majoritet inte inser att tiden håller på att rinna ut för dem. Och att i det läget få veta av sina "egna" - de landstingsanställda familjeläkarna - att inte heller de längre har något förtroende för landstingsledningens förmåga att klara den uppkomna krisen borde vara en väckarklocka så god som någon.

Nej, avbryt upphandlingen så snabbt som möjligt. Det är enda vägen ut - vare sig man som vi vill släppa läkarna fria eller som kanske är mera aptitligt för majoriteten, genomföra en direktupphandling.

I dag sker en intressant interpellationsdebatt i riksdagen mellan Kerstin Heinemann (fp) och socialminister Lars Engqvist (s). Förhoppningsvis har den senare en lösning på den konflikt mellan Lagen om offentlig upphandling och Hälso- och sjukvårdslagen som nu lamslagit den västmanländska primärvården.

TORSTEN KÄLLBERG

KERSTIN DELLHAM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons